Σαρρής: Δεν συζητείται γενική μείωση μισθών δημοσίων υπαλλήλων

«Δεν συζητούμε οιαδήποτε γενική σημαντική μείωση μισθών δημοσίων υπαλλήλων», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, ενώ πρόσθεσε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου είναι έτοιμη να διαδραματίσει το ρόλο της στην κυπριακή οικονομία.
2'


Ο κ. Σαρρής διευκρίνισε ότι αυτό που συζητείται είναι η συνεισφορά υπαλλήλων σε ορισμένες υποκατηγορίες για να διασωθούν θέσεις εργασίας.

Αναφορικά με τα διατάγματα της Κεντρικής Τράπεζας, για την Τράπεζα Κύπρου, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι το 37,5% των καταθέσεων θα μετατραπεί σε μετοχές, το 22,5% «θα μπουν στην πάντα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και το 40% ελευθερώνεται για ποσά πέραν των 100.000 ευρώ.

Υπέδειξε ταυτόχρονα ένα σημαντικό σημείο του συμψηφισμού των δανείων με τις καταθέσεις, σημειώνοντας ότι στην Κύπρο υπάρχει, όπως είπε, ένα μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο, οι δανειολήπτες να έχουν ταυτόχρονα ισόποσα και ίσως μεγαλύτερα ποσά καταθέσεων στις τράπεζες. Με αυτό τον συμψηφισμό, πρόσθεσε, πολλοί πολίτες θα μπορέσουν να απελευθερωθούν από σημαντικά δάνεια.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι σύντομα θα πωληθεί το παράρτημα της Λαϊκής Τράπεζας στη Βρετανία, ενώ θα ακολουθήσουν σταδιακά πωλήσεις των υποκαταστημάτων στη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Σερβία και τη Ρουμανία.

Σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος μπορεί να συνεχίσει να παραμένει χρηματοπιστωτικό κέντρο, χωρίς, ωστόσο, να έχει δραστηριότητες στο εξωτερικό. Ανέφερε παράλληλα ότι οι Ρώσοι «ολιγάρχες» δεν βρίσκονται στην Κύπρο, αλλά στο Λονδίνο, ενώ στην Κύπρο δραστηριοποιούνται οι μέσοι Ρώσοι που είχαν μικρές επιχειρήσεις στη Ρωσία και είχαν την έδρα τους στο νησί.

Για το θέμα των εκροών καταθέσεων ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε τον κατάλογο από την Κεντρική Τράπεζα και ανακοίνωσε ότι με βάση αυτό τον κατάλογο ενδεχομένως να υπάρχει και θέμα με τον φόρο εισοδήματος. Όπως σημείωσε ο κ. Σαρρής, δεν μπορεί κάποιος να φυγάδευσε τρια εκατομμύρια από την Κύπρο και να έχει μισθό 20.000 ευρώ.

Αναφερόμενος στο θέμα της διαγραφής χρεών από τις τράπεζες, ο Μιχάλης Σαρρής επισήμανε ότι πρόκειται για πολιτικό ζήτημα. Πρόσθεσε πάντως ότι πρόκειται «για μια συνήθη πρακτική οι τράπεζες να προβαίνουν σε διακονονισμούς δανείων».