ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ: Λύσεις εκτός Τρόικας τώρα!
Την όσον τον δυνατόν πιο σύντομη απεμπλοκή της Κύπρου από την Τρόικα και το μνημόνιο ζήτησαν εκ νέου χθες ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ. Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου τόνισε, μάλιστα, πως ήδη το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ επεξεργάζεται σχέδιο που θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή, τονίζοντας πως σύντομα θα είναι έτοιμο και θα δοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Την ίδια ώρα ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, αφού υποδεικνύει πως για το κόμμα της Αριστεράς το ζητούμενο «είναι η οικονομική σταθερότητα, η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή», αναφέρει πως το μνημόνιο Eurogroup - Αναστασιάδη οδηγεί στην αστάθεια, τηνανεργία και την εξαφάνιση των οικονομικών πόρων για την ανάπτυξη.
Θα 'ναι επώδυνο, αλλά…
Μιλώντας, πάντως, μετά το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα Κόκου Φωτίου, στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «με αφορμή τις νέες απαιτήσεις της Τρόικας, οι οποίες θα επαναλαμβάνονται, θα πολλαπλασιάζονται και θα μετατρέψουν την Κύπρο σε μια αποικία χείριστης μορφής, θέλω να στείλω το μήνυμα στον κυπριακό λαό ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική διέξοδος πέρα από τον απεγκλωβισμό από τα δεσμά της Τρόικας και του μνημονίου». Αν και παραδέχθηκε πως και αυτή η οδός απαιτεί θυσίες, ο κ. Ομήρου υπέδειξε πως με την έξοδο από την Τρόικα και από τον Μηχανισμό θα διασφαλίσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία, την εθνική μας κυριαρχία, την ηθική μας ακεραιότητα και την οικονομική μας αυτοτέλεια. «Εάν παραμείνουμε στα δεσμά της Τρόικας και του μνημονίου, η τύχη της Κύπρου θα είναι προδιαγεγραμμένη και δεν θα υπάρχει μέλλον», επεσήμανε.
Επεξεργάζεται σχέδιο η ΕΔΕΚ
Επιμένοντας στην αξίωσή του για απεμπλοκή μας από το μνημόνιο, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως γι’ αυτό χρειάζεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός, αναφέροντας, παράλληλα, πως η ΕΔΕΚ επεξεργάζεται συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο όταν θα είναι έτοιμο, θα κατατεθεί τόσο στην Κυβέρνηση και τα κόμματα όσο και στον λαό. Παράλληλα, εξήγησε ο κ. Ομήρου, πρέπει «να κινηθούμε σε πολλά επίπεδα, θα πρέπει να διασφαλίσουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα την εθνική μας κυριαρχία, να την επανακτήσουμε, ας είμαστε σαφείς και ωμοί, και ταυτόχρονα θα πρέπει να εργαστούμε για να αλλάξει κατεύθυνση η Ευρώπη. Δεν μπορεί να συνεχίσει, δεν είναι αυτή η Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, είναι η Ευρώπη των χρηματαγορών, είναι η Ευρώπη της αποστέρησης δικαιωμάτων, είναι η Ευρώπη η οποία καταπιέζει λαούς. Αυτήν την Ευρώπη οραματιστήκαμε; Είμαστε Ευρωπαίοι, παραμένουμε σταθερά προσανατολισμένοι στο ευρωπαϊκό όραμα, αλλά ένα όραμα το οποίο πράγματι να διανοίγει προοπτικές για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, δημοκρατίας, αλληλεγγύης και συνοχής για τους ανθρώπους», συμπλήρωσε.
Γι’ αυτό πρέπει ν’ απαλλαγούμε
Σχολιάζοντας, εξάλλου, πληροφορίες για την επέλαση δεύτερου μνημονίου με την αποκοπή 13ου μισθού, περικοπές στην υγεία και την παιδεία, μείωση των δημοσίων υπαλλήλων και άλλα, ο κ. Ομήρου είπε ότι «αυτά θα έρχονται και θα επανέρχονται και θα πολλαπλασιάζονται. Γι’ αυτό δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, πρέπει να απαλλαγούμε από τα δεσμά της Τρόικας και του Μηχανισμού».
Η θέση του ΑΚΕΛ
Την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ, διά του Αναπληρωτή Κοινουβουλευτικού του Εκπροσώπου, Σταύρου Ευαγόρου, τονίζει πως «δυστυχώς, αντί αλληλεγγύης και στήριξης, το μνημόνιο Αναστασιάδη μάς επιφυλλάσσει -όπως παραστατικά δήλωσε προχθές ο κ. Σόιμπλε- μια μακρά και επώδυνη περίοδο για τον λαό μας». Δυστυχώς, πρόσθεσε, «οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, αφού ψηφίσαμε 25 νομοσχέδια με περικοπές και φορολογίες, αφού μας υποχρέωσαν να κλείσουμε μια μεγάλη τράπεζα κρατώντας την άλλη στον αναπνευστήρα, όσον αφορά στη δική τους στήριξη δεν μας έδωσαν ακόμα ούτε ένα ευρώ». Αναφέροντας στη συνέχεια ότι για το ΑΚΕΛ το ζητούμενο «είναι η οικονομική σταθερότητα, η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή», ο κ. Ευαγόρου είπε ότι «αντ’ αυτού το μνημόνιο Eurogroup - Αναστασιάδη οδηγεί στην αστάθεια, την ανεργία και την εξαφάνιση των οικονομικών πόρων για την ανάπτυξη». Συμπλήρωσε ότι το ζητούμενο «είναι η απεμπλοκή από το μνημόνιο και τα επαχθή μέτρα που το συνοδεύουν».
Κούρεμα μέχρι και 60%
Περίπλοκο κρίνει το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικό του Εκπρόσωπο, ότι είναι το διαδικαστικό κομμάτι του διατάγματος της Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο, όπως είπε, «δημιουργεί σύγχυση και δεν φωτίζει όσο θα έπρεπε τους άμεσα επηρεαζόμενους». Παράλληλα, πρόσθεσε, «ο τρόπος με τον οποίο προτείνεται η απομείωση -το κούρεμα- των καταθέσεων δημιουργεί αβεβαιότητα σε εκείνους που επηρεάζονται. Σχολιάζοντας, όπως είπε, την ουσία του διατάγματος, ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «οι αρχικές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για "κούρεμα" γύρω στο 30% διαψεύδονται, αφού με βάση το διάταγμα αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και το 60%».
Ο κ. Ευαγόρου συνέχισε λέγοντας ότι το διάταγμα «δεν κατοχυρώνει όπως είναι η παλλαϊκή απαίτηση τα ταμεία συντάξεων και προνοίας των εργαζομένων». Εξέφρασε, παράλληλα, την άποψη ότι «η απόφαση του Υπουργού και του Διοικητή εξαφανίζει το χρήμα από την αγορά, την οποία αφήνει χωρίς ρευστότητα, στραγγαλίζοντας και πνίγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την οικονομία». Αυτή η απόφαση, είπε, «σκοτώνει το εμπόριο, τη βιομηχανία και τον τουρισμό και απειλεί με κλείσιμο χιλιάδες επιχειρήσεις». Πρόσθεσε ότι «δεν είναι τυχαίο το δραματικό sos που εξέπεμψαν το ΚΕΒΕ, ο ΠΑΣΥΞΕ και άλλοι».
ΠΗΓΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ