Κομισιόν:Θα εξαντλήσουμε τις προσπάθειες στήριξης της Κύπρου
Την επισήμανση αυτή έκανε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί με αφορμή τη συμφωνία για το μνημόνιο μεταξύ των κυπριακών αρχών και της τρόικας. Ο εκπρόσωπος αναγνώρισε ότι ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνει το μνημόνιο θα είναι δύσκολα για τους πολίτες, προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό η Κομισιόν πρότεινε τη σύσταση της Ειδικής Ομάδας, ώστε να περιοριστεί ο κοινωνικός αντίκτυπος.
Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σχετικά με το πως θα βοηθήσει η Κομισιόν, αφού η Κύπρος έχει καθαρή συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό, απάντησε ότι πέρα από την παροχή τεχνικής βοήθεια, μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού θα αναζητήσουμε κονδύλια από όπου είναι δυνατόν, ενώ αναφέρθηκε και στις δυνατότητες που μπορεί να υπάρξουν στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (2014-2020).
Σε συμπληρωματική ερώτησή εάν θα μπορούσε η Κομισιόν να εισηγηθεί τη χορήγηση πρόσθετων ποσών από το αποθεματικό επικαλούμενη έκτακτη ανάγκη, είπε δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να απαντήσει, ωστόσο, όπως είπε, «δεν αποκλείω τίποτα, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να περιορίσουμε τους κοινωνικούς κραδασμούς».
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα, είπε ότι το πρωτόκολλο της συμφωνίας θα υιοθετηθεί πολιτικά στο άτυπο Eurogroup (11-13 Απριλίου στο Δουβλίνο). Στη συνέχεια θα ακολουθήσει επικύρωση μέχρι το τέλος του μήνα της συμφωνίας από τις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ κατόπιν θα υιοθετηθεί και επίσημα ώστε η εκταμίευση της πρώτης δόσης να γίνει το Μάιο. Ο κ. Μπαγί πρόσθεσε « τα χρονικά περιθώρια είναι σφικτά αλλά θα τρέξουμε».
Σχετικά με το περιεχόμενο του προγράμματος που συμφωνήθηκε είπε ότι απαντάει σε 3 προβλήματα: 1) το τραπεζικό που αφορά τόσο το μέγεθος του τομέα όσο και τις πρακτικές, ώστε να καταστεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα βιώσιμο, 2) στο δημοσιονομικό, ώστε να αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα μέσω του περιορισμού των ελλειμμάτων, και 3) στην ανάπτυξη, όπου μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα επιτευχθεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Συνοψίζοντας είπε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη στήριξη της Κύπρου αποσόβησε τα χειρότερα σε σχέση με τους κινδύνους που διέτρεχε η χώρα.
Τέλος, για το ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι η συμμετοχή του περιορίζεται στο 10% δηλαδή 1 δισ. ευρώ, ενώ σε όλες τις άλλες μνημονιακές χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) είχε καλύψει το 1/3. Σε σχετική ερώτηση είπε ότι η θέση του ΔΝΤ μεταβάλλεται. Ερωτηθείς αν αυτό σηματοδοτεί ένα σταδιακό απεγκλωβισμό του διεθνούς οργανισμού από τα μνημόνια, είπε ότι δεν πρέπει μας οδηγεί η απόφαση του ΔΝΤ σε πολιτικά μηνύματα για τη γενικότερη στάση του οργανισμού.
ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ