Κυρίαρχο θέμα στον Τύπο η έκθεση Alvarez & Marsal και η Λαϊκή
Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Στο απυρόβλητο η Λαϊκή Τράπεζα» γράφει στο κύριό της θέμα πως η Κεντρική Τράπεζα παρενέβη στην Alvarez & Marsal, ώστε «να μην ερευνηθεί η Λαϊκή και η διοίκηση Βγενόπουλου».
Κάτω από τον τίτλο «Τρεις "πληγές" ανοικτές προς διερεύνηση», η «Σημερινή» γράφει στο κύριο θέμα της πως το πόρισμα της Alvarez & Marsal δεν έδωσε όλες τις απαντήσεις και ότι ο διεθνής οίκος πιστεύει ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να διερευνηθούν.
Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Η σκιώδης αγορά της «Transilvania» γράφει ότι η Alvarez & Marsal εντοπίζει στοιχεία σχετικά με την επένδυση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία, τα οποία ενδεχομένως να συνιστούν και ποινικά αδικήματα.
Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» γράφει επίσης ότι σύμφωνα με την έκθεση της Alvarez & Marsal οι πληροφορίες που παρείχε η Τράπεζα Κύπρου κατά τη διενέργεια της έρευνας ήταν «ημιτελείς», ενώ γίνεται επίσης λόγος για διαγραφή αρχείων από υπολογιστές δυο εκτελεστικών αξιωματούχων της Τράπεζας.
«Ο Φιλελεύθερος» γράφει ότι κάτω από το μικροσκόπιο της Ερευνητικής Επιτροπής για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία θα τεθούν προς διερεύνηση και αξιοποίηση, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Βουλή και αφορούν το «πλιάτσικο», που στήθηκε στη Λαϊκή Τράπεζα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, φυλάσσονται στοιχεία που κατέθεσαν σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, στις 26/3/2013, τα τρία μέλη του ΔΣ της Λαϊκής Αντρέας Φιλίππου, Μάριος Χατζηγιαννάκης και Νίκος Χατζηνικολάου. Οι τρεις, έκαναν λόγο για «τεράστιο σκάνδαλο στη Λαϊκή και για δισεκατομμύρια ευρώ που έφυγαν από την Κύπρο και κατέληξαν στην Ελλάδα». Κατάγγειλαν ότι από τα στοιχεία που κατέχουν, διαπιστώνεται «η ανάμειξη στο σκάνδαλο μιας ομάδας ανθρώπων που πέρασε από τη διοίκηση της τράπεζας». Όταν κλήθηκαν να τους κατονομάσουν, εξέφρασαν φόβους για τη ζωή τους.
Εντέλει, σημειώνει ο «Φιλελεύθερος» πείσθηκαν να καταθέσουν τα στοιχεία μετά από υποδείξεις του γενικού εισαγγελέα. Τα στοιχεία αυτά, που συνοδεύονται και με ονόματα, θα περιέλθουν στην κατοχή της Ερευνητικής Επιτροπής, όπως και τα πρακτικά που τηρήθηκαν στην πολύκροτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, που πραγματοποιήθηκε στις 17/5/2012, όταν λήφθηκε η απόφαση για κρατική στήριξη της Λαϊκής, με 1,8 δισ. ευρώ.
Η Επιτροπή Οικονομικών συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, παρουσία του προέδρου της Βουλής, των αρχηγών κομμάτων και 31 βουλευτών.
Από τα πρακτικά που τηρήθηκαν ξεχωρίζει η καταγγελία του διευθύνοντα συμβούλου της Λαϊκής Χρίστου Στυλιανίδη, ο οποίος υποστήριξε, ότι «ο προκάτοχόος του Ευθύμιος Μπουλούτας, απέκρυψε από το ΔΣ της Λαϊκής, επιστολή τής Κεντρικής Τράπεζας με την οποία προειδοποιούσε τις τράπεζες για τους κινδύνους τους οποίους αναλάμβαναν, επενδύοντας σε ελληνικά ομόλογα».
Σε απόσπασμα των πρακτικών της συνεδρίασης της 17ης Μαΐου 2012, που δημοσιεύει ο «Φιλελεύθερος», αναφέρονται τα εξής από τις ερωτήσεις των βουλευτών και του διευθύνοντος συμβούλου της Λαϊκής Χρίστου Στυλιανίδη:
Χάρης Γεωργιάδης (τότε βουλευτής ΔΗΣΥ και νυν ΥΠΟΙΚ): Ισχύει ότι αποχωρώντας (ο κ. Μπουλούτας) επιβραβεύτηκε και με 1,2 εκατ. ευρώ;
Χρίστος Στυλιανίδης: «Εξ όσων γνωρίζω, αποζημιώθηκε με το ποσό που προέβλεπε η ελληνική νομοθεσία σε περίπτωση απόλυσης κάποιου. Τώρα είναι στην κρίση άλλων κατά πόσο έπρεπε…».
Χάρης Γεωργιάδης: Επαναλαμβάνω. Ο διευθύνων σύμβουλος δεν ενημέρωσε το ΔΣ της τράπεζας για προειδοποιητική επιστολή της Κεντρικής. Στη συνέχεια, η Κεντρική ζήτησε την απομάκρυνσή του και απομακρύνοντάς τον η τράπεζα τον επιβράβευσε με 1,2 εκατ. ευρώ;
Χρίστος Στυλιανίδης: «Νομίζω ήταν γύρω στο 1,3 εκατ. ευρώ. Οι ετήσιες απολαβές του ήταν στις 750.000 ευρώ».
Σταύρος Ευαγόρου (βουλευτής ΑΚΕΛ): Τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε η Μαρφίν Λαϊκή τότε, αποφασίστηκε από ποιους;
Χρίστος Στυλιανίδης: «Η απόφαση για να μπουν χρήματα στα ομόλογα, από έρευνες οι οποίες έχουν γίνει, έγιναν κατόπιν οδηγιών του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου (σ.σ. Ευθύμιου Μπουλούτα) και του τότε εκτελεστικού αντιπροέδρου (σ.σ. και μεταγενέστερα προέδρου, Ανδρέα Βγενόπουλου)».
Στις 126 σελίδες, που είναι τα πρακτικά της επίμαχης συνεδρίας, καμία αναφορά δεν γίνεται στο ELA (Πρόγραμμα παροχής έκτακτης ρευστότητας). Οι βουλευτές ενέκριναν την κρατική χορηγία προς τη Λαϊκή, ύψους 1,8 δισ. ευρώ για να τη σώσουν, χωρίς να γνωρίζουν ότι ο ELA παραχώρησε ρευστότητα στη Λαϊκή, ύψους 8 δισ. ευρώ.
Σε δημοσίευμά του ο «Πολίτης» γράφει ότι τέσσερα κεφάλαια ανατέθηκαν προς διερεύνηση από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη στην Alvarez & Marsal (Α&Μ) και μόνο το ένα αφορούσε τη Marfin Λαϊκή, παρά το ότι αυτή αντιμετώπιζε το μεγαλύτερο πρόβλημα. Και, μάλιστα, ακόμη και αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά από παρέμβαση, δεν καλύφθηκε καν.
Για τον όμιλο Marfin Λαϊκή το μόνο κεφάλαιο αφορούσε τη μετατροπή της Marfin Egnatia από θυγατρική σε παράρτημα της Marfin Λαϊκής, τον Μάρτιο του 2011. Στην τέταρτη σελίδα της έκθεσης αναφέρεται δήλωση του διοικητή Πανίκου Δημητριάδη ημερομηνίας 26/3/2013. Σε αυτήν ο κ. Δημητριάδης κάνει μια γρήγορη ανασκόπηση των γεγονότων και στη συνέχεια αναφέρει: «Εφόσον η CPB (Marfin Λαϊκή) βρισκόταν κάτω από τον έλεγχο του κράτους με την αντικατάσταση της διοίκησης, δημιουργήθηκε μια επείγουσα κατάσταση για να καθοριστεί, αν η Τράπεζα Κύπρου μπορούσε να είχε θέματα που θα μπορούσαν να τη φέρουν στην ίδια τύχη με αυτή της CPB. Γι' αυτό τον λόγο η έρευνα είχε ως προτεραιότητα τα θέματα της Τράπεζας Κύπρου».
ΠΗΓΗ ΑΠΕ