Γάμος μεταξύ Κύπρου και Ινδίας;
Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ύστερα από συνομιλίες που είχε το πρωί με την Υφυπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Preneet Kaur, η οποία πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, δήλωσε πως έχει έλθει η ώρα για επέκταση των πολύ καλών σχέσεων που έχουν οι δυο χώρες στο πολιτικό επίπεδο και στον οικονομικό τομέα.
«Η Ινδία αποτελεί μιαν αναδυόμενη οικονομία. Το νέο μοντέλο οικονομίας που προσπαθούμε να εδραιώσουμε στην Κύπρο χρειάζεται να εξερευνήσει και άλλες αγορές και η Ινδία αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τον κυπριακό ιδιωτικό τομέα, για επενδύσεις, για το εμπόριο, όπως έχουμε ήδη κάνει με άλλους φίλους σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο Κασουλίδης, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την κ. Kaur.
Από την πλευρά της, η κ. Kaur δήλωσε ότι η Ινδία είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Κύπρου.
«Η Κύπρος διέρχεται αυτή τη στιγμή μια δύσκολη οικονομική περίοδο. Αλλά ο λαός της ξεπέρασε δυσκολίες στο παρελθόν και είμαι βέβαιη ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο σκληρά εργαζόμενος κυπριακός λαός θα ξεπεράσουν και αυτή την κρίση και θα προχωρήσουν μπροστά σε ένα μέλλον ευημερίας», πρόσθεσε.
Τόνισε επίσης ότι η Ινδία συμπαραστάθηκε στον αγώνα της Κύπρου για ανεξαρτησία και υποστηρίζει με συνέπεια την κυριαρχία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Υποστηρίζουμε μια ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις συνομιλίες μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας υπό τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος," σημείωσε.
Ανέφερε πως φέρνει ένα μήνυμα καλής θέλησης από την Ινδία για το λαό της Κύπρου, εκφράζοντας εκτίμηση για τη φιλία της Κύπρου καθώς και για την υποστήριξή της στο θέμα της μόνιμης ένταξης της Ινδίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ.
«Η Ινδία και η Κύπρος συνεργάζονται και αλληλοϋποστηρίζονται σε σημαντικά ζητήματα στο πλαίσιο του ΟΗΕ και άλλων διεθνών φόρα», σημείωσε.
Εξέφρασε ικανοποίηση για τη συζήτησή της με τον κ. Κασουλίδη, χαρακτηρίζοντάς την ως παραγωγική.
Ανέφερε πως συζήτησαν σε βάθος για τις μακροχρόνιες στενές διμερείς σχέσεις των χωρών τους και αντάλλαξαν απόψεις επί περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων.
Η Ινδή Υφυπουργός εξέφρασε την επιθυμία για περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων των δυο χωρών, και τη δέσμευση για εξεύρεση περισσότερων οδών για διμερή συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος των δυο λαών.
Ανέφερε πως οι σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Κύπρου υπήρξαν παραδοσιακά πολύ στενές και φιλικές και πως ο Pandit Jawaharlal Nehru και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έθεσαν στερεά θεμέλια για αυτές τις σχέσεις.
«Το όραμά τους για τις σχέσεις Ινδίας-Κύπρου έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου στο μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον. Είμαστε δεσμευμένοι να προωθήσουμε αυτό το όραμα και να δώσουμε νέες διαστάσεις στις σχέσεις μας», πρόσθεσε.
Η κ. Kaur τόνισε επίσης ότι η Ινδία και η Κύπρος εργάζονται από κοινού στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, και καταδικάζουν την τρομοκρατία οπουδήποτε και αν αυτή παρουσιάζεται.
Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη της κ. Kaur στην Κύπρο θα συμβάλει στην περαιτέρω διεύρυνση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους.
Σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν ιστορικές σχέσεις, με παράλληλες πορείες στον αγώνα για την ανεξαρτησία τους και συνεχείς πολιτικούς δεσμούς που ξεκίνησαν από τους ιδρυτές τους τον Pandit Nehru και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, και «που αναπτύχθηκαν από τότε, αντικρίζοντας πολιτικά από κοινού πολλά προβλήματα σε όλο τον κόσμο και έχοντας συνεργασία σε πολυμερή φόρα".
Τόνισε «τη συνεχή υποστήριξη της Ινδίας στις προσπάθειες για επανένωση της πατρίδας μας», προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες γνωρίζουν τι σημαίνει διαίρεση και τις συνέπειές της, και πως αυτή ποτέ δεν φέρνει λύσεις.
Είπε ότι συζήτησαν μια σειρά θεμάτων σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, οι προοπτικές της ενέργειας για την Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και διεθνή ζητήματα, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και άλλα θέματα στη Νότια Ασία.
ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ