Στυλιανίδης:Αυξήθηκαν οι κεφαλαιακές μας ανάγκες από τις καθυστερήσεις
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, απέδωσε την αύξηση του ποσού στην καθυστέρηση και την ατολμία την οποία, όπως είπε, επέδειξε η προηγούμενη κυβέρνηση στην προώθηση και έγκριση της μνημονιακής σύμβασης. Έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενημέρωση των μελών του Eurogroup, ανέφερε ότι τα μέλη του καταβάλουν τα 9 δισ. ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 1 δισ. ευρώ και η Κύπρος θα πρέπει να συμβάλει με το ποσό των 13 δισ. ευρώ, που θα προέλθει από το κούρεμα των καταθέσεων, τη συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου με τη Λαϊκή Τράπεζα, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αύξηση φόρων.
Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στους υπολογισμούς της για τη βιωσιμότητα της κυπριακής οικονομίας, εισηγήθηκε την πώληση του «πλεονάσματος αποθεμάτων» χρυσού της Κύπρου για την είσπραξη 400 εκατ. ευρώ, αλλά πρόσθεσε ότι για το θέμα αυτό αποκλειστικά αρμόδια είναι η Κεντρική Τράπεζα.
Επεσήμανε, δε, ότι η κυβέρνηση εργάζεται για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων στις τράπεζες, προκειμένου να διευκολυνθεί η αγορά, συμμεριζόμενη πλήρως τις ανησυχίες και το αίτημα των παραγόντων της αγοράς, ότι πρέπει το συντομότερο να απλουστευτούν και να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές. «Πρέπει να απελευθερωθούν κεφάλαια και να επανέλθει η ομαλότητα στην αγορά και η κυβέρνηση εργάζεται ώστε να εκδοθεί, ακόμα και σήμερα αν είναι δυνατό, νέο διάταγμα, πιο απλό και πιο σαφές» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι πρέπει να επιτραπούν οι τραπεζικές συναλλαγές εσωτερικού μέχρι 300.000 ευρώ, αλλά οι λεπτομέρειες για την πρόταση αυτή θα γίνουν γνωστές όταν εκδοθεί το διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό μελέτη και επεξεργασία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα προβάλλει ενστάσεις και καταβάλλονται προσπάθειες να δώσει τη συγκατάθεσή της.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη πως θα μπορέσει να επιλύσει το πρόβλημα ρευστότητας που κληρονόμησε, ώστε στο τέλος Απριλίου να εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις του κράτους.