«Λύση στο Κυπριακό …τώρα!»
Η Κομισιόν προσβλέπει στην άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δήλωσε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ Επίτροπος Στέφαν Φούλε, στην ουσία προωθώντας τα συμφέροντα της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, ειδικά σε αυτή την δύσκολη για εκείνη περίοδο, που πιέζεται από όλες τις πλευρές.
Για πολλοστή φορά η Κύπρος εισέπραξε «άφθονη» και πρόστυχη ευρωπαϊκή «αλληλεγγύη» ειδικά από την Γερμανία. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσβλέπει σε πλήρη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατόν, με στόχο την επίτευξη ταχείας ολοκλήρωσης των συνομιλιών, παρότι κατανοούμε ότι η άμεση προτεραιότητα της Δημοκρατίας της Κύπρου είναι άλλη», είπε ο Στέφαν Φούλε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής για την πρόοδο της Τουρκίας στην ενταξιακή της πορεία. «Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού στην προσπάθεια για μια γενική διευθέτηση του κυπριακού», πρόσθεσε.
«Ελπίζω ότι το γενικό θετικό κλίμα θα μεταμορφωθεί σε ευκαιρία που θα αποβεί σε όφελος της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ενώ μια διευθέτηση θα συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση ενός καλύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και θα απελευθερωθεί το πλήρες οικονομικό δυναμικό του νησιού και στον ενεργειακό τομέα», διευκρίνισε ο Επίτροπος. Ο κ. Φίλε εκτίμησε ακόμη ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας δημιουργούν λόγους αισιοδοξίας» και υπάρχει η πεποίθηση ότι μπορεί να ανοίξουν νέα κεφάλαια διαπραγματεύσεων εντός 2013.
Σημειώνεται πρόοδος ως προς τη συνεργασία στη μετανάστευση και τις θεωρήσεις επεσήμανε, ενώ από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί σωστά ο νόμος για τους αλλοδαπούς και τη διεθνή προστασία που υιοθετήθηκε από το ΕΚ, θα καλύπτει και κάποια ζητήματα για τις θεωρήσεις. Ως προς τον διάλογο για την Εξωτερική Πολιτική μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, ο κοινοτικός Επίτροπος υπογράμμισε ότι έχει εντατικοποιηθεί, εκφράζοντας την προσδοκία να οδηγήσει σε αυξημένη ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τις θέσεις της ΕΕ. «Εκτιμούμε και υποστηρίζουμε τη συνεχή ενεργό δράση της Τουρκίας για τη Συρία και το ζωτικό ανθρωπιστικό ρόλο της στην αντιμετώπιση της εισροής προσφύγων από τη Συρία» τόνισε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 190.000 πρόσφυγες από τη Συρία.
Χαρακτήρισε εξάλλου την επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ θετική εξέλιξη. Υπογράμμισε όμως ότι, παρά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στον τομέα σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων, παραμένουν διατάξεις στην τουρκική νομοθεσία που δημιουργούν ανησυχίες, κυρίως όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία της συνάθροισης.
Διαβάστε επίσης:
Προωθούν ένταξη των Σκοπίων δίχως όνομα