Μετά τις 26 Απριλίου στη Κυπριακή Βουλή το Μνημόνιο
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, για το σκεπτικό της Κυβέρνησης, η οποία προτιμά να προηγηθεί η έγκριση του πακέτου διάσωσης της κυπριακής οικονομίας από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, ενημερώθηκε το πρωί η σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Βουλής.
Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα επιδιωχθεί διαβούλευση με την Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια Μνημόνιο και δανειακή σύμβαση να έρθουν στη Βουλή νωρίτερα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής θα τεθούν προς ψήφιση πέντε μνημονιακά νομοσχέδια, που αποτελούν προϋπόθεση για την έγκριση της δανειακής σύμβασης.
Ειδικότερα, τα νομοσχέδια προνοούν την αύξηση του εταιρικού φόρου από το 10% στο 12,5%, την αύξηση της φορολογίας επί των τόκων στις καταθέσεις από το 15% στο 30%, ως εισφορά για την άμυνα, την αύξηση του ειδικού φόρου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από 0,11% στο 0,15%, την αύξηση των κλιμακωτών αποκοπών από 0,8% μέχρι και 2%, προκειμένου να καλυφθούν θέσεις ωρομισθίων εκπαιδευτικών και την τροποποίηση του νόμου περί φόρων κατανάλωσης, ώστε η οποιαδήποτε διαφοροποίηση των φόρων κατανάλωσης να γίνεται με την έγκριση της Βουλής και όχι με διάταγμα του Υπουργείου Οικονομικών, όπως γινόταν προηγουμένως.
Διευκρινίζεται ότι οι αποκοπές στους μισθούς στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα λάβουν τη μορφή εθελοντικής συνεισφοράς, προκειμένου να μην επηρεαστούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Θα κατατεθεί επίσης με τη μορφή του κατ’ επείγοντος για να ψηφιστεί, νομοσχέδιο για την επιβολή τέλους στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης -με μεμονωμένες εξαιρέσεις δωρεάν παροχής- για πρόσωπα ασφαλισμένα για τρία χρόνια στο ΤΚΑ και τα οποία έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση για το προηγούμενο έτος.
Στην Ολομέλεια της Βουλής θα οδηγηθεί για ψήφιση η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ που προνοεί τον απόλυτο περιορισμό στους διορισμούς στη δημόσια υπηρεσία χωρίς οποιαδήποτε εξαίρεση, καθώς και την απαγόρευση των προαγωγών στη δημόσια υπηρεσία, πλην αυτών που έχουν εξεταστεί και κοινοποιηθεί.
Τέλος, από πλευράς ΔΗΣΥ θα κατατεθεί πρόταση νόμου για το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας. Σύμφωνα με την πρόταση νόμου το ΔΣ αποτελείται από τον διοικητή, τον υποδιοικητή, δύο εκτελεστικούς συμβούλους και πέντε μη εκτελεστικούς συμβούλους. Προνοεί ακόμα ότι η εφαρμογή της πολιτικής της ΚΤ τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης ενός τουλάχιστον εκ των εκτελεστικών συμβούλων.
Για την πρόταση θα σταλεί, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου προς τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, για διαβούλευση.