Κύπρος: Στα €20,2+1,2 δισ. τελική εκτίμηση των FT για τη διάσωση
Υπενθυμίζεται ότι ενώ αρχικά το ποσό που είχε ανακοινωθεί ότι απαιτείτο για την κάλυψη των αναγκών της κυπριακής κυβέρνησης και των τραπεζών είχε προσδιοριστεί στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ στη συνέχεια ανέβηκε στα 23 δισ., με τον επίτροπο Όλι Ρεν να εξηγεί ότι πρόκειται για «ακαθάριστο ποσό».
Στην πρώτη απόπειρα διευκρίνισης του ακριβούς ποσού της κυπριακής διάσωσης ο Βρετανός δημοσιογράφος-αναλυτής είχε καταλήξει στα 20,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Τώρα με τη βοήθεια αξιωματούχου της Κομισιόν και του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών προσδιορίζει το ακριβές ύψος της κυπριακής διάσωσης στα 20,2 δισεκατομμύρια ευρώ (συν ένα ποσό 1,2 δισ. που είχε προκύψει πριν την τελική διαπραγμάτευση στο Eurogroup). Η μεγαλύτερη αλλαγή στα ποσά εντοπίζεται στο πακέτο για τη Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου.
Συγκεκριμένα, το κόστος διάσωσης/αναδιάρθρωσης των δύο τραπεζών υπολογίζεται τώρα στα 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ αντί των αρχικών 10,6 δισεκατομμυρίων. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Κομισιόν το ποσό των 10,6 δισ. ήταν κάτι σαν ανώτατο όριο για το ποσό που θα μπορούσε να συγκεντρωθεί από το κούρεμα των υψηλών καταθέσεων στη Λαϊκή. Πάντως υπάρχει στο τελικό έγγραφο υποσημείωση ότι το τελικό ποσό από τη Λαϊκή δεν έχει ξεκαθαριστεί.
Ο αξιωματούχος της Κομισιόν τονίζει επίσης ότι πολλοί από τους λανθασμένους υπολογισμούς οφείλονται και σε ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, ότι δηλαδή στο ποσό των 17 δισ. που είχε αρχικά ανακοινώσει η ευρωζώνη (που στην πραγματικότητα ήταν 16,7 δισεκατομμύρια ευρώ) δεν είχαν συμπεριληφθεί οι ζημιές που επιβάλλονται στους ανεπίσημους ομολογιούχους, ζημιές που ανέρχονται σε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό έγινε διότι η κυπριακή κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στο μέτρο πριν την τελική διαπραγμάτευση για τη διάσωση. Επομένως, ακόμα και το ποσό των 16,7 δισ. δεν ήταν ακριβές, καθώς στην πραγματικότητα ήταν 17,9-18 δισεκατομμύρια ευρώ (δηλαδή ήδη 1 δισ. περισσότερα από τα 17 δισ. της αρχικής εκτίμησης).
Επομένως, η τελική εικόνα που διαμορφώνεται για τα ποσά στην κυπριακή διάσωση είναι τα εξής: 10 δισ. από τα δάνεια διάσωσης των εταίρων, 8,3 δισ. από τις καταθέσεις σε Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου, 1,2 δισ. από τους ομολογιούχους, 1 δισ. από την παράταση ωρίμανσης κυβερνητικών ομολόγων που κατέχουν εγχώριες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, 400 εκατομμύρια από την πώληση χρυσού και 500 εκατομμύρια από τις ιδιωτικοποιήσεις. Σύνολο 21,4 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας τις ζημιές για τους ομολογιούχους που συγκαταλέγονται στο «ακαθάριστο ποσό» για το οποίο είχε μιλήσει ο Όλι Ρεν.
Η διαφορά από το αρχικό ποσό των 17 δισ. είναι δηλαδή 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, που προέκυψαν μέσα στις εννέα ημέρες που μεσολάβησαν μεταξύ των δύο συμφωνιών του Eurogroup. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Κομισιόν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της διαφοράς (2,4 δισ.) ήταν ένα «μαξιλαράκι» που έπρεπε να προστεθεί λόγω της αβεβαιότητας που επικρατούσε. Το υπόλοιπο 1 δισ. προέκυψε από διάφορες εκτιμήσεις, όπως η πιο απαισιόδοξη οικονομική πρόβλεψη για την κυπριακή οικονομία, που υποδεικνύουν ότι το κυπριακό έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο στο εγγύς μέλλον.
ΚΥΠΕ