Eργασιακό άγχος έχει το 51% των Κυπρίων
Η Κύπρος έχει το υψηλότερο ποσοστό (51%) εργαζομένων στην Ευρώπη που δηλώνουν ότι το εργασιακό άγχος αποτελεί πολύ συχνό φαινόμενο, ποσοστό που είναι τρεις φορές υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (16%), όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα αποτελέσματα έρευνας για τα ατυχήματα στο χώρο εργασίας.
Συμφώνως των ευρημάτων νέας σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης, η εργασιακή ανασφάλεια και εργασιακή αναδιοργάνωση θεωρούνται ως η συνηθέστερη αιτία εργασιακού άγχους.
Αυτά, μεταξύ άλλων, είναι τα κύρια ευρήματα της τρίτης έκδοσης της πανευρωπαϊκής έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία Ipsos MORI για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια - Υγεία στην Εργασία (ΕΟΑ-ΥΕ).
Το 50% των Ευρωπαίων εργαζομένων πιστεύει ότι το εργασιακό άγχος αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, ενώ τέσσερεις στους δέκα εκτιμούν πως η αντιμετώπιση του άγχους στον χώρο εργασίας δεν είναι αποτελεσματική.
Στην Kύπρο, από τις 5 έως τις 17 Δεκεμβρίου 2012, διεξήχθησαν 584 τηλεφωνικές συνεντεύξεις με εργαζομένους πλήρους απασχόλησης, με εργαζομένους μερικής απασχόλησης και αυτοαπασχολούμενους ηλικίας 18 ετών και άνω.
Τα ευρήματα από την Κύπρο δείχνουν ότι μόνον ένας στους τέσσερεις εργαζομένους πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι ηλικίας 60 ετών και άνω έχουν περισσότερα ατυχήματα στο χώρο εργασίας από άλλους εργαζομένους.
Επίσης, μόνον το 3% έχουν επίγνωση των υφιστάμενων διαδικασιών και προγραμμάτων για την στήριξη εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά επτά στους δέκα αναμένουν να υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων ηλικίας 60 ετών και άνω στο χώρο εργασίας τους το 2020.
Έξι στους δέκα εργαζομένους στην Κύπρο (61%) θεωρούν τις ώρες εργασίας ή το φόρτο εργασίας ως πιο κοινές αιτίες εργασιακού άγχους και εννέα στους δέκα εργαζομένους στην Κύπρο (88%) πιστεύουν ότι οι περιπτώσεις εργασιακού άγχους αποτελούν συχνό φαινόμενο στο χώρο εργασίας τους, ενώ μόλις το 10% θεωρεί ότι τέτοιες περιπτώσεις είναι σπάνιες.
Στην Κύπρο, η αντίληψη ότι το εργασιακό άγχος αποτελεί συχνό φαινόμενο, είναι υψηλότερη ανάμεσα στους εργαζομένους ηλικίας 35-54 ετών (91%), στους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης (92%) και σε αυτούς που κατέχουν διοικητικούς και γραμματειακούς ρόλους (94%).
Οι πιθανότητες να δηλώσουν ότι το άγχος αποτελεί σπάνιο φαινόμενο στα άτομα που εργάζονται σε επαγγελματικές ή διευθυντικές θέσεις είναι διπλάσιες του μέσου όρου (20%).
Ο ΕΟΑ-ΥΕ ανέθεσε στην εταιρεία Ipsos MORI να σχεδιάσει και να διενεργήσει έρευνα μεταξύ των εργαζομένων πλήρους και μερικής απασχόλησης, καθώς και των αυτοαπασχολούμενων, με θέμα την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία.
Η Ipsos MORI διεξήγαγε τις έρευνες σε 31 ευρωπαϊκές χώρες (στα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ, καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία), με συνολικώς 16.622 συνεντεύξεις από τις 23 Νοεμβρίου 2012 έως τις 5 Φεβρουαρίου 2013.
Ο αριθμός των συνεντεύξεων κυμάνθηκε από 200 στο Λιχτενστάιν έως 770 στην Ελβετία, με μέσο όρο τις 536 συνεντεύξεις ανά χώρα.
Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν τηλεφωνικώς σε 26 χώρες, και κατ` ιδίαν στη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Μάλτα, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.
Γενικές έρευνες πραγματοποιήθηκαν όπου ήταν δυνατό (Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία, Τσεχική Δημοκρατία και Φινλανδία), ενώ σε άλλες χώρες διεξήχθησαν επί τούτω έρευνες.
Όπως δείχνει η έρευνα, η εργασιακή ανασφάλεια ή η εργασιακή αναδιοργάνωση θεωρούνται ως η συνηθέστερη αιτία εργασιακού άγχους στην Ευρώπη.
Ελάχιστοι εργαζόμενοι γνωρίζουν την ύπαρξη προγραμμάτων ή πολιτικών που τους διευκολύνουν να συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι την ηλικία συνταξιοδότησης ή και μετά από αυτήν και οι περισσότεροι, πάντως, τάσσονται υπέρ της εφαρμογής τέτοιων προγραμμάτων ή πολιτικών.
Η Κχρίστα Σεντλάτσεκ, Διευθύντρια του ΕΟΑ-ΥΕ, δήλωσε ότι "το 41% των Ευρωπαίων εργαζομένων δηλώνει πως το εργασιακό άγχος δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά στον χώρο εργασίας τους, με το 15% να θεωρεί ότι δεν αντιμετωπίζεται καθόλου αποτελεσματικά".
ΠΗΓΗ icyprus