Καοουλίδης: «Aν καταστραφεί ο νότος, καταστρέφονται και οι αγορές»
Ο Ιωάννης Κασουλίδης συνέστησε σε όλους «να νιώσουν πρώτα Ευρωπαίοι και να εργαστούν μαζί για επίλυση των προβλημάτων».
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι η ΕΕ έχει πολλά δημοκρατικά ελλείμματα και μίλησε για ανάγκη να τροποποιηθούν οι συνθήκες και να καλυφθούν αυτά τα ελλείμματα. Πρέπει ο λαός, ανέφερε, να νιώθει ότι ελέγχει όλες τις αποφάσεις, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η τάση για διακρατικές αποφάσεις παρά για ευρωπαϊκές».
Ο Κύπριος υπΕξ άσκησε κριτική στην ΕΕ γιατί, ενώ θα έπρεπε όλοι να κοιτάζουν κατ’ αρχήν το κοινό ευρωπαϊκό καλό, η κάθε χώρα βάζει μπροστά τα δικά της συμφέροντα με αποτέλεσμα, όπως είπε, «οι δυνατοί να παρουσιάζονται σαν σκληροί και άτεγκτοι».
Ο κ. Κασουλίδης προειδοποίησε εμφαντικά ότι «αν καταστραφεί ο νότος, καταστρέφονται και οι αγορές» επισημαίνοντας ότι δεν βρέθηκε κανείς να το εξηγήσει αυτό στους πολίτες των ισχυρών βιομηχανικών χωρών.
Ωστόσο, συμπέρανε, ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ήταν ένα κεκτημένο που κερδήθηκε με τεράστιους αγώνες και με στόχο τις προοπτικές του μέλλοντος. Η σημερινή παγκοσμιοποίηση δεν μας επιτρέπει να παίρνουμε τον ατομικό δρόμο, πρόσθεσε.
Το μήνυμα της Κομισιόν ότι «η Κύπρος δεν είναι μόνη της», έστειλε κατά τη διάρκεια δικής του παρέμβασης ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, δίνοντας το παράδειγμα της έγκρισης σχεδίου επαναπρογραμματισμού 21 εκατ. ευρώ από τα περιφερειακά ταμεία.
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι «αποτελεί βαθιά πεποίθηση της ΕΕ πως το Κυπριακό ζήτημα μπορεί και πρέπει να λυθεί». Το πώς θα είναι αυτή η λύση, πρόσθεσε, «είναι κάτι που θα αποφασίσουν τα εμπλεκόμενα μέρη». Ωστόσο, ανέφερε, «πρέπει να είναι σαφές πως η ΕΕ αναμένει από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να βρεθεί μια βιώσιμη λύση».