Τεχνητοί ύφαλοι για προσέλκυση καταδυτικού τουρισμού στην Κύπρο
Σύμφωνα με το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας και Φυσικών Πόρων η δημιουργία Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (ΘΠΠ) αποσκοπεί επίσης στη διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και στη διασφάλιση της αειφόρου ανάπτυξης των θαλασσίων πόρων. Οι περιοχές αυτές θα συμβάλλουν σημαντικά στην ορθολογική διαχείριση της αλιείας, ως ταμιευτήρες αποθεμάτων για τα εμπορικά και μη εμπορικά είδη, καταφύγιο για τα ποικίλα στάδια ανάπτυξης των οργανισμών, καθώς και για τις διάφορες ηλικίες ψαριών, αυξάνουν το αναπαραγωγικό απόθεμα και κατά συνέπεια εμπλουτίζουν τα ιχθυοαποθέματα στα γειτνιάζοντα πεδία και γενικά προστατεύουν τη γενετική ποικιλία των πληθυσμών.
Το σχέδιο διαχείρισης που ακολουθείται στη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών προβλέπει, σύμφωνα με το Τμήμα Αλιείας, μία απόλυτα προστατευόμενη περιοχή, όπου, ανάλογα με την περίπτωση, δυνατό να επιτρέπονται ορισμένες δραστηριότητες όπως, οι ελεγχόμενες καταδύσεις, η κολύμβηση, η επιστημονική έρευνα και η εκπαίδευση σε σχέση με τη θαλάσσια ζωή, ενώ απαγορεύονται κάθε μορφής αλιευτική δραστηριότητα, η συλλογή οργανισμών, η αγκυροβόληση κλπ., σύμφωνα με το ΑΜΝΑ.
Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Αλιείας για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του πρώτου Τεχνητού Υφάλου στη θαλάσσια περιοχή Αμαθούντας, στην Λεμεσό. Επιπρόσθετα με τη δημιουργία του τεχνητού υφάλου στη θαλάσσια περιοχή Αμαθούντας, δημιουργήθηκε πιλοτικά και τεχνητός ύφαλος στη θαλάσσια περιοχή Πρωταρά, με την τοποθέτηση του σκάφους «Liberty» στον βυθό. Επίσης, τρεις τεχνητοί ύφαλοι θα δημιουργηθούν στις θαλάσσιες περιοχές Λεμεσού και Πάφου.