Υψηλή προτεραιότητα το Κυπριακό για τους Αμερικάνους
Την θέση ότι το Κυπριακό αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης διατύπωσε ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιoς για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις Ερικ Ρούμπιν, μιλώντας χθες στο 29ο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, οι εργασίες του οποίου διεξάγονται στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Στον κ. Ρούμπιν, ο οποίος μόλις επέστρεψε στις ΗΠΑ από την Κύπρο, όπου είχε επαφές με την κυβέρνηση και εκπροσώπους των Τουρκοκυπρίων, απονεμήθηκε τιμητική διάκριση.
«Νομίζω θα υπάρξει η στιγμή της σοβαρής δέσμευσης. Νομίζω είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάθε τι δυνατόν και ίσως είναι η στιγμή που θα αποζημιωθούμε (pay-off time)», ανέφερε. Υποσχέθηκε ότι θα ακουστούν οι απόψεις και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, όχι απλά γιατί αρκετοί Ελληνοκύπριοι έχουν πολλές εμπειρίες «αλλά και γιατί θα μας βοηθήσει να καταλήξουμε σε μία προσέγγιση που θα έχει καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Γι’ αυτό καλωσορίζω το διάλογο»,ανέφερε.
«Συνομιλώντας με πολιτικούς ηγέτες και με τον Υπουργό Οικονομικών, που έχει τη δυσκολότερη δουλειά στον κόσμο, αντιλήφθηκα ότι ξεκάθαρα η κρίση κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει και πολλές δυσκολίες βρίσκονται ακόμη μπροστά τους. Γι’ αυτό η υποστήριξη σ’ ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο, όχι απλά την οικονομία, αλλά τον κόσμο, είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας», υπογράμμισε.
Ο κ. Ρούμπιν είπε πως οι ΗΠΑ έχουν εντυπωσιαστεί από τη νέα Κυβέρνηση. «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κι οι συνεργάτες του είναι όχι απλά ταλαντούχοι και έμπειροι, αλλά και αποφασισμένοι, όχι μόνο να διαχειριστούν την έξοδο από την κρίση, αλλά και να αλλάξουν σελίδα», ανέφερε.
Χαρακτήρισε θετικές τις συζητήσεις που είχε και ανέφερε ότι πως χρειάζεται η Αμερική να βοηθήσει την Κύπρο και την κυβέρνησή της. «Όχι εναντίον των Βρυξελλών και της ΕΕ, αλλά όλοι μαζί. Όμως οι Αμερικανοί χρειάζεται αυτή τη στιγμή απευθείας να έχουμε και να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς μας, γιατί τώρα όσο ποτέ άλλοτε έχει σημασία», είπε.
Για το κλίμα που συνάντησε έναντι της λύσης του Κυπριακού,είπε πως πουθενά δεν είδε μίσος αλλά πως το στάτους κβο είναι άδικο και πρέπει να τερματιστεί.
«Δεν συνάντησα ούτε έναν Τουρκοκύπριο να είναι ευτυχής με την κατάσταση και να επιθυμεί τη διατήρησή της, συμπεριλαμβανομένης και της ηγεσίας. Συμφωνώ ότι το θέμα δεν είναι η μία κοινότητα να μισεί την άλλη, αλλά για μία ανυπόφορη και άδικη κατάσταση που έχει διαρκέσει πάρα πολύ. Νομίζω η αίσθηση που υπάρχει είναι πως αυτό θα πρέπει ν’ αλλάξει», ανέφερε.
Ο κ. Ρούμπιν είπε μία από τις καθοριστικές δοκιμασίες (one of the key tests) είναι μία διαφορετική προσέγγιση από το σχέδιο Ανάν. Κάτι με το οποίο συμφωνούν ακόμη κι αυτοί που το είχαν υποστηρίξει, επεσήμανε.
«Ολοι συμφωνούν ότι δεν είναι καλή προσέγγιση και δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σ’ αυτή. Δε νομίζω ότι ένα έγγραφο μεγέθους τηλεφωνικού καταλόγου είναι πρακτικό, ή δυνατό για να κυβερνηθεί μία χώρα», είπε, προσθέτοντας πως είναι ένα σχέδιο για το οποίο ξεκάθαρα οι ψηφοφόροι αποφάσισαν ότι δεν μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας.
Από την άλλη, συμπλήρωσε, υπάρχουν στοιχεία του σχεδίου τα οποία πρέπει να διατηρηθούν, όπως και στοιχεία που υπήρχαν και σε προηγούμενες προσπάθειες που κατεβλήθησαν για εξεύρεση συμφωνίας.
Ανέφερε ότι θα απαιτηθεί «δημιουργικότητα και υπομονή, σοφία και έξωθεν υποστήριξη και ασφαλώς το κλειδί θα είναι τί δηλώνει και πράττει η τουρκική Κυβέρνηση. Ασφαλώς θέλουμε να πάρουμε τοις μετρητοίς αυτά που είπε ο κ. Ερντογάν, ότι επιδιώκουν λύση και τερματισμό της διαίρεσης της νήσου και ν’ αλλάξουν σελίδα», ανέφερε.
ΠΗΓΗ icyprus