Εννέα τετραγωνικά χιλιόμετρα έκαψε η πυρκαγιά στην Λάρνακα

Έκταση εννέα τετραγωνικών χιλιομέτρων από άγρια βλάστηση, ελιές, χαρουπιές και πεύκα, έκαψε η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που ξέσπασε χθες γύρω στις δέκα το πρωί σε τέσσερα μέτωπα και μαινόταν ανεξέλεγκτα ολόκληρη την ημέρα στην περιοχή Σκαρίνου, Αγίου Θεοδώρου, Χοιροκοιτίας, Τόχνης και Μαρωνίου.
2'

Η πυρκαγιά έγινε κατορθωτό να κατασβεστεί μετά τα μεσάνυκτα.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «η μεγάλη πυρκαγιά έγινε τελικά κατορθωτό να κατασβεστεί λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα πυροσβεστικά οχήματα και το προσωπικό αντιμετώπιζαν αναζωπυρώσεις της φωτιάς σε διάφορα σημεία της περιοχής».

Ανέφερε ακόμα ότι «τα πτητικά μέσα με το πρώτο φως της ημέρας, δηλαδή γύρω στις 05.15 το πρωί βρίσκονταν πάνω από την περιοχή και πραγματοποίησαν ρίψεις νερού σε σημεία τα οποία θεωρήθηκαν ότι υπάρχει περίπτωση αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς. Ακολούθως αποχώρησαν από την περιοχή για να τεθούν σε επιφυλακή στους χώρους όπου εδρεύουν».

Πρόσθεσε ότι «η καταμέτρηση της καμένης γης έχει καταμετρηθεί από το αεροπλάνο του Τμήματος Δασών και πρόκειται για 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα από άγρια βλάστηση, ελιές, χαρουπιές, και πεύκα. Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές Πυροσβεστικές δυνάμεις σε επιφυλακή καθότι αναμένονται και σήμερα ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν ε αναζωπυρώσεις και τυχόν επέκταση της πυρκαγιάς».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τράγκολας είπε ότι «από τη φωτιά κάηκαν ορισμένα υποστατικά και κάποια φορτηγά αυτοκίνητα τα οποία ήταν παλιά, σταθμευμένα από καιρό στο χώρο που βρέθηκαν καμένα και ήταν αχρησιμοποίητα».

Για τα αίτια της πυρκαγιάς ανέφερε πως «η φωτιά ξέσπασε σε τέσσερις εστίες ταυτόχρονα στην ίδια περιοχή και πιστεύω ότι τέθηκαν κακόβουλα».

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είπε ακόμα ότι «έγινε κατορθωτό να σβήσει και η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες λίγο μετά τις εννέα το βράδυ σε δύσβατη περιοχή μεταξύ Πέρα Πεδί και Λόφου της επαρχίας Λεμεσού. Για αντιμετώπιση της πυρκαγιάς ανταποκρίθηκαν 5 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και 3 οχήματα του Τμήματος Δασών».

Σημείωσε ότι η πυρκαγιά αυτή «κατασβέστηκε γύρω στα μεσάνυκτα και κατέκαυσε μια έκταση τεσσάρων δεκαρίων. Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμα διευκρινισθεί, κάτι που θα γίνει σήμερα με τις απαραίτητες εξετάσεις και έρευνες».

Εν τω μεταξύ για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας για τη μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιά στην ορεινή Λάρνακας, συνελήφθη χθες 19χρονος εθνοφρουρός από την Κοφίνου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία ο νεαρός αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για έκδοση διατάγματος κράτησης του.

πηγη icyprus