Κύπρος: Tι αποσιωπούν οι Ευρωπαίοι;

Στα χθεσινά δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου που θέλουν την κυπριακή κυβέρνηση να ζητά αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, αναφέρεται η Tagesspiegel. «Η ευρωζώνη δεν είναι διατεθειμένη να προβεί σε μεγάλες παραχωρήσεις. Στο πρόγραμμα για την Κύπρο θα μπορούσαν να γίνουν ενδεχομένως ορισμένες μικρές διορθώσεις.
Κύπρος: Tι αποσιωπούν οι Ευρωπαίοι;
1'

Αλλαγές εκ βάθρων δεν εξετάζονται, υποστηρίζεται στις Βρυξέλλες. Επίσης δεν υπάρχει διάθεση για ενίσχυση της δανειακής βοήθειας προς την Κύπρο». Ο αρθρογράφος καταλήγει με την επισήμανση ότι «η ριζική εξυγίανση των τραπεζών και οι έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων επιβαρύνουν βάναυσα την κυπριακή οικονομία. Η χώρα βιώνει μια βαθιά ύφεση. Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες ενώ η ανεργία αυξάνεται».

Στο θέμα αναφέρεται και η Tageszeitung: « Ο Σόιμπλε και οι ευρωπαίοι συνάδελφοί του αποσιωπούν το γεγονός ότι για την ίδια την ΕΕ η Bank of Cyprus, την οποία αφορά η νυν διαμάχη, είχε παλαιότερα συστημική σημασία. Και για τους ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων όμως, τους οποίους επέκρινε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και οι οποίοι διατηρούνται κατόπιν επιθυμίας της ΕΕ, οι ευρωδιασώστες είχαν παλαιότερα διαφορετική άποψη: στην αρχή θεωρούνταν αδιανόητοι και στη συνέχεια προσωρινό μέτρο».

ΠΗΓΗ DW

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή