ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Στόχος η ανανέωση και μείωση επιτοκίου
Το θέμα συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη την οποία είχαν προχθές Δευτέρα με την Τρόικα τεχνοκράτες του υπουργείου με στόχο την εξεύρεση των τρόπων εκείνων οι οποίοι θα βοηθήσουν την Κυβέρνηση να αντεπεξέλθει στις άμεσες υποχρεώσεις της.
Η πλέον επείγουσα ανάγκη είναι αυτή της διευθέτησης γραμματίων ύψους 800 εκατομμυρίων, αφού σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές το ομόλογο του 1,9 δις που δόθηκε πέρσι για στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας έχει ήδη διευθετηθεί με ανανέωση. Τα 800 εκατομμύρια βρίσκονται στα χέρια του Συνεργατισμού ο οποίος κατέχει κρατικά ομόλογα αξίας 568 εκ. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στην κατοχή τραπεζών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Τρόικα αποδέχεται ανανέωσή τους, αν φυσικά πεισθούν οι κάτοχοι των ομολόγων να τα ανανεώσουν, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειωθεί το επιτόκιο και θα αυξηθεί ο χρόνος αποπληρωμής.
Εκτός των 800 εκ. το κράτος έχει υποχρεώσεις ύψους 150 εκ. στα Ταμεία Προνοίας της ΣΥΤΑ και της Αρχής Ηλεκτρισμού, ποσόν που δανείστηκε η κυβέρνηση Χριστόφια τον περασμένο Δεκέμβριο για να μπορέσει να καταβάλει τους μισθούς καθώς και τον 13ο στους δημόσιους υπαλλήλους.
Το Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να πείσει τους κατόχους να ανανεώσουν τα ομόλογα, να δεχθούν λογική μείωση του επιτοκίου αλλά και να συγκατανεύσουν σε επιμήκυνση της αποπληρωμής.
Χθες, πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι η Κυβέρνηση δεν ζητά επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου αλλά αναπροσαρμογή ορισμένων μέτρων του, καθώς και όρων της δανειακής σύμβασης.
Σε ερώτηση αν θα γίνει πολιτική συζήτηση στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφορικά με τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην εφαρμογή του μνημονίου, είπε:
«Αυτό που έχω να πω είναι ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, έτσι ώστε οι επιδιώξεις μας να τύχουν της κατανόησης των εταίρων μας, να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν ζητούμε επαναδιαπραγμάτευση, αλλά αναπροσαρμογή ορισμένων μέτρων, ώστε να διευκολυνθεί από τη μια η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας ευρύτερα και των προβλημάτων που, ως αποτέλεσμα της κρίσης, οι χώρες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν και ευρύτερα της Ε.Ε., αλλά και την ίδια ώρα να συμμετέχουμε ενεργότερα σε ό,τι αφορά τα προγράμματα για τη νεανική απασχόληση».
ΠΗΓΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ