«Λύνεται το αδιέξοδο αν η Τουρκία δεχτεί την πρόταση για Αμμόχωστο»
«Για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, για την έναρξη των συνομιλιών, η κυπριακή κυβέρνηση υπέβαλε ουσιαστικές προτάσεις, που αν γίνουν αποδεκτές πιστεύουμε θα μας προσφέρουν την ευκαιρία για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό και ταχεία πρόοδο στις συνομιλίες» ανέφερε ο κ. Αιμιλίου.
Ο Κύπριος διπλωμάτης προέβη σε σύντομη δήλωση μετά τη σημερινή συνάντηση που είχε με ανταποκριτές στον ΟΗΕ, τους οποίους ενημέρωσε για όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν την Κύπρο αυτή την περίοδο.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις οικονομικές εξελίξεις και στα νέα δεδομένα, καθώς και στην επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, γύρω στον Οκτώβριο, σε συνδυασμό με τις προτάσεις της κυπριακής πλευράς και την επικείμενη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού προηγηθεί η παράδοση της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα για την Ειρηνευτική Δύναμη στο νησί, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα.
Κατά την ενημέρωση, ο κ. Αιμιλίου απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις για το Κυπριακό και τη γενικότερη κατάσταση στην περιοχή. Στη δήλωσή του και αναφερόμενος στην πρόταση για την Αμμόχωστο, επεσήμανε ότι «προτείνεται όπως η πόλη να τεθεί υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, για την επανεγκατάσταση των νομίμων κατοίκων της, σε συνδυασμό με τη χρήση του λιμένα της Αμμοχώστου για εμπορικούς σκοπούς απ' όλους τους Κυπρίους, όπως και η άρση των ενστάσεων της Κύπρου σε αριθμό διαπραγματευτικών κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και την εφαρμογή από την Τουρκία των υποχρεώσεών της, σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Άγκυρας».
Τέλος, ο κ. Αιμιλίου εξέφρασε την ελπίδα η Άγκυρα να ανταποκριθεί θετικά στην εν λόγω πρόταση, την οποία, όπως είπε, έχουν καλωσορίζει αρκετά διεθνή κέντρα. «Με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, που επιτάσσει την ανάληψη επείγουσας και αποφασιστικής δράσης από την κυπριακή κυβέρνηση», σύμφωνα με το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στο διεθνή οργανισμό, «η έναρξη των συνομιλιών έπρεπε να μεταφερθεί για τα τέλη του έτους, αλλά η πρώτη και μεγαλύτερη προτεραιότητα του προέδρου Αναστασιάδη παραμένει η διαπραγμάτευση μιας αμοιβαίως αποδεκτής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος».