Καταδίκη της Κύπρου για τις χωματερές

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε σήμερα την Κυπριακή Δημοκρατία, διότι παρέλειψε να θέσει εκτός λειτουργίας όλες τις χωματερές ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων στην επικράτειά της ή να διασφαλίσει ότι αυτές πληρούν τις απαιτήσεις της οδηγίας 1999/31.

Καταδίκη της Κύπρου για τις χωματερές
3'

Η κοινοτική οδηγία 1999/31/ΕΚ περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων ορίζει ότι τα κράτη μέλη λαμβάνουν μέτρα για να διασφαλίζουν ότι η συνέχιση της λειτουργίας χώρων υγειονομικής ταφής για τους οποίους έχει χορηγηθεί άδεια ή οι οποίοι λειτουργούν ήδη κατά το χρόνο μεταφοράς της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο επιτρέπεται μόνον εφόσον ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.

Τα μέτρα που στην περίπτωση της Κύπρου θα έπρεπε να είχαν τεθεί σε εφαρμογή πριν τις 16 Ιουλίου 2009 είναι: σχέδιο διευθέτησης του χώρου, παύση της λειτουργίας των χώρων ταφής που δεν έχουν λάβει άδεια συνέχισης της λειτουργίας, έγκριση εκτέλεσης των αναγκαίων έργων και καθορισμός μεταβατικής περιόδου για την ολοκλήρωση του έργου.

Το 2009, η Επιτροπή ζήτησε από την Κύπρο να την ενημερώσει με ποιον τρόπο συμμορφώθηκε προς την περιβαλλοντική ρύθμιση του δικαίου της Ένωσης ή πότε θεωρούσε ότι θα συμμορφωνόταν προς αυτήν. Η Κύπρος πληροφόρησε την Επιτροπή ότι από τις 115 χωματερές αποδοχής οικιακών αποβλήτων οι 52, στις επαρχίες Πάφου, Λάρνακας και Αμμοχώστου, είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας. Οι 63 χωματερές οι οποίες εξακολουθούσαν να λειτουργούν προς εξυπηρέτηση των επαρχιών Λευκωσίας και Λεμεσού, επρόκειτο να τεθούν εκτός λειτουργίας το 2015.

Η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι οι χωματερές οι οποίες λειτουργούσαν ήδη κατά το χρόνο της μεταφοράς της οδηγίας μπορούσαν να συνεχίσουν να λειτουργούν μόνον αν εφαρμόζονταν πριν τις 16 Ιουλίου 2009 τα μέτρα που απαιτούσε η ρύθμιση του Δικαίου της Ένωσης. Εν προκειμένω, δεν τέθηκαν εμπροθέσμως εκτός λειτουργίας όλες οι χωματερές.Η Κύπρος αναγνωρίζει ότι από τις 115 χωματερές ανεξέλεγκτης διαθέσεως αποβλήτων κατάφερε να θέσει εκτός λειτουργίας τις 113. Έχει θέσει ως στόχο τον τερματισμό της λειτουργίας των υπολοίπων δύο στη διάρκεια του 2015.

Στη σημερινή του απόφαση το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι η ύπαρξη παράβασης πρέπει να εκτιμάται με γνώμονα την κατάσταση του κράτους μέλους κατά τη λήξη της προθεσμίας που τάχθηκε με την αιτιολογημένη γνώμη. Το Δικαστήριο δεν λαμβάνει υπόψη τις μεταβολές οι οποίες έχουν επέλθει στη συνέχεια και διαπιστώνει ότι εξακολουθεί να υφίσταται παράβαση.

Εξάλλου, λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης της, η Κύπρος δεν έχει οποιαδήποτε εναλλακτική πέραν της διάθεσης των αποβλήτων στο εσωτερικό της χώρας. Κατά συνέπεια, το κλείσιμο των δύο χωματερών ανεξέλεγκτης διαθέσεως αποβλήτων που έχουν απομείνει είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη δημιουργία και τη λειτουργία νέων μονάδων διαχειρίσεως αποβλήτων οι οποίες δεν προβλέπεται να περατωθούν πριν το τέλος του 2015. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται στα κράτη μέλη να επικαλούνται διατάξεις, πρακτικές ή καταστάσεις της εσωτερικής τους έννομης τάξεως για να δικαιολογούν τη μη τήρηση των υποχρεώσεων και των προθεσμιών που θέτει μια οδηγία, καταλήγει το Δικαστήριο.

Πηγη sigmalive.com

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή