Ξεκίνησε το τεστ στην πλατφόρμα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ
Άρχισε σήμερα στο τεμάχιο 12 το τεστ παραγωγής, δήλωσε ο πρόεδρος της κυπριακής Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΚΡΕΤΥΚ), Χαράλαμπος Έλληνας, όπως μεταδίδει το Stockwatch.
Ο κ. Έλληνας σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε πως το πρωί άρχισε στην πλατφόρμα ENSCO 5006 η ενεργοποίηση των βαλβίδων, προσθέτοντας πως οι τεχνικοί της Noble θα αρχίσουν σιγά - σιγά να αφήνουν το αέριο από το κοίτασμα να εισέλθει στην επιφάνεια.
Όπως ανέφερε, οι τεχνικοί θα αναμένουν τη σταθεροποίηση της πίεσης, (δηλαδή να γεμίσει η σωλήνα με φυσικό αέριο) και ακολούθως θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες μετρήσεις που θα καταδείξουν την ποιότητα του αερίου.
«Ελπίζουμε όλες οι διαδικασίες να γίνουν κανονικά», είπε, προσθέτοντας πως θα χρειαστεί λίγες μέρες για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας, η παραγωγική δοκιμή προγραμματίζεται να διαρκέσει πέντε περίπου ημέρες και ακολούθως η πλατφόρμα γεώτρησης ENSCO 5006 θα ξεκινήσει τις εργασίες σφράγισης και αναχώρησης της από την περιοχή.
Ο κ. Έλληνας υπογράμμισε πως το άναμμα της φλόγας θα γίνει μετά το πέρας της διαδικασίας αυτής και γίνεται αποκλειστικά για λόγους ασφάλειας, καθώς δεν είναι ασφαλές να απελευθερωθεί το αέριο στην ατμόσφαιρα γύρω από την πλατφόρμα.
Παράλληλα, υπό το φως των όσων ακούγονται περί δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης, ο κ. Έλληνας υπενθύμισε πως όταν ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Noble Τσαρλς Ντέιβιντσον είχε ανακοινώσει την διενέργεια της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο τεμάχιο 12 (Μάιος 2012, OTC Huston) είχε πει πως υπάρχει 25% πιθανότητα να απαιτηθεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση.
Όπως εξήγησε ο κ. Έλληνας, οι λόγοι που υπάρχει πιθανότητα δεύτερης γεώτρησης είναι τεχνικοί. Ειδικότερα, πρόκειται για την πολύ μεγάλη έκταση του κοιτάσματος, το οποίο είναι εμβαδού 40 τετραγωνικών μιλίων, (μεγαλύτερο από το ισραηλινό Ταμάρ) και λόγω της ύπαρξης ρηγμάτων που διαχωρίζουν το κοίτασμα.
Τέλος, ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ αναφέρθηκε και στα όσα λέγονται περί της ποσότητας του κοιτάσματος, υπενθυμίζοντας πως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μετά το πέρας της ερευνητικής γεώτρησης στα τέλη του 2011 μιλούσε για 25% πιθανότητα η ποσότητα του κοιτάσματος να είναι 8 tcf (τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια), 50% να είναι 7 tcf και 75% να είναι 5 tcf.