Πανίκος Δημητριάδης: Αδικαιολόγητες οι επικρίσεις του Προέδρου
Αδικαιολόγητες θεωρεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) Πανίκος Δημητριάδης τις επικρίσεις που διατύπωσε εναντίον του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Μάλιστα δηλώνει πως οι πολιτικές παρεμβάσεις στον εποπτικό ρόλο της ΚΤΚ, περιλαμβανομένης της κριτικής στην εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των κριτηρίων ικανότητας και καταλληλότητας των νεοεκλεγέντων μελών του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, δεν ευνοούν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, ο Πανίκος Δημητριάδης απορρίπτει παράλληλα τις κατηγορίες κατά της ΚΤΚ για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην αξιολόγηση των μελών που εξελέγησαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου, καθώς η ομάδα αξιολόγησης δεν είχε ενώπιόν της όλα τα στοιχεία, αναφέροντας ενδεικτικά ότι το τελευταίο ερωτηματολόγιο λήφθηκε το περασμένο Σάββατο τέσσερις μέρες μετά τη Γενική Συνέλευση.
Επί της διαδικασίας, ο κ. Δημητριάδης επισημαίνει ότι παραμένει σε εκκρεμότητα ένας σύμβουλος της Τράπεζας από το εξωτερικό, με τον οποίο καθορίστηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα, διότι δεν μπορούσε να ταξιδέψει προηγουμένως στην Κύπρο. Σημειώνει ταυτόχρονα πως η εκκρεμότητα αυτή δεν επηρεάζει ουδόλως την λειτουργία του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.
Για την Τράπεζα Κύπρου, ο Διοικητής της ΚΤΚ αναφέρει ότι η ιδέα του διαχωρισμού των εργασιών της σε εμπορικές και κτηματικές εργασίες θα πρέπει να τύχει προσεκτικής μελέτης και τονίζει ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται να υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα από μια τέτοια ενέργεια.
Εξάλλου, στη συνέντευξή του, ο κ. Δημητριάδης, σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες και επικρίσεις για τη μετατροπή των παλαιών μετοχών της Τράπεζας Κύπρου σε μετοχές αξίες ενός σεντ, σημειώνει ότι αυτό έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, καθώς η δημιουργία διαφόρων τάξεων μετοχών βάσει του Διατάγματος της 29ης Μαρτίου 2013, δεν ήταν συμβατή με τις πρόνοιες των Ευρωπαϊκών Κανονισμών περί κεφαλαιακής επάρκειας.
Τέλος, αναφορικά με τον Συνεργατισμό, ο κ. Δημητριάδης σημειώνει πως ο κοινωνικός ρόλος των ΣΠΙ δεν μπορεί να είναι ο ίδιος, καθώς το κράτος ως ο μεγαλομέτοχος οφείλει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη του φορολογούμενου. Επισημαίνει όμως ότι ο Συνεργατισμός έχει τρόπους εξεύρεσης φρέσκου κεφαλαίου μέσω ετήσιων εθελοντικών εισφορών, αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων και άντλησης κεφαλαίων από ξένα εύρωστα συνεργατικά όπως τη Rabobank και την Credit Agricole.