Νίκος Αναστασιάδης: Πρέπει όσο μπορούμε να εξετάσουμε το Κυπριακό
Την ίδια μέρα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού και την Τετάρτη θα μιλήσει στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.
Αύριο, θα έχει την πρώτη του συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου, μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε συγκεκριμένα: «Επισκέπτομαι για πρώτη φορά υπό την επίσημη ιδιότητά μου τα Ηνωμένα Έθνη και στόχος και σκοπός, κατά κύριο λόγο, είναι μέσα από μία σειρά αρκετών επαφών και ενός βεβαρυμμένου προγράμματος, να δούμε αυτό που βαρύνει όλους μας, την ανάγκη να υπάρξει μία καλή προετοιμασία ενόψει ενός νέου γύρου συνομιλιών. Βεβαίως, αυτός ο νέος γύρος δεν μπορεί να καθοριστεί αυτή την ώρα χρονικά και εξαρτάται κατά μέγιστο βαθμό από την ορθή προετοιμασία και τη δυναμική που πρέπει να προσδώσουμε σε ένα νέο διάλογο, έτσι ώστε να υπάρχει πια η προοπτική ή και μια ακτίδα φωτός ότι κάπου μπορεί να καταλήξουμε».
Στη συνέχεια, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αναφέρθηκε στη σύντομη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, όπου την ερχόμενη Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. «Κατά την εδώ παρουσία μου, θα έχω συνάντηση, ύστερα από δική του πρωτοβουλία», όπως είπε, «με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Μπάιντεν, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Λαβρόφ, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, καθώς και με σωρεία άλλων ηγετών. Χωρίς αμφιβολία μέσα και από τις Συνόδους των Ηνωμένων Εθνών, θα έχουμε την δυνατότητα πολλών επαφών».
Σε ερώτηση για την επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν συνομιλίες χάρη του «χρονοδιαγράμματος» και στο τέλος να θυσιαστεί η ουσία, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε:
«Όχι, βεβαίως! Και αυτά είναι τα μηνύματα που έχω στείλει και μέσω του κ. Ντάουνερ και δια της επιστολής μου. Σημασία δεν έχει πότε ξεκινούν οι συνομιλίες, αλλά κάτω από ποιές συνθήκες ξεκινούν, ποιά είναι η διαδικασία και ποιά είναι η παράμετρος μέσα στην οποία θα πρέπει να κινηθούμε. Όταν γίνονται δηλώσεις από πλευράς του Τουρκοκύπριου ηγέτη για δύο κράτη, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μία διάσταση θέσεων και υπάρχει μία αντίθεση με τις Συμφωνίες Κορυφής, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη δήλωση της 8ης Ιουλίου του 2006. Συνεπώς, θα πρέπει όλα αυτά να ξεκαθαρίσουν. Αν υπάρχει κάτι εξίσου πιο σημαντικό είναι να γίνει κάτι έτσι ώστε να ξαναστραφεί τον ενδιαφέρον προς το Κυπριακό. Στην εκλογική αναμέτρηση στην Κυπριακή Δημοκρατία για την ανάδειξη του Προέδρου, το Κυπριακό ήταν εκτός συζήτησης. Αλλά και στις ψευδοεκλογές του παρανόμου καθεστώτος, του υπό κατοχή μέρους της πατρίδας μας, και πάλι μεταξύ των Τουρκοκυπρίων, το Κυπριακό ήταν εκτός ατζέντας. Συνεπώς, χρειάζεται κάτι δραματικό ή κάτι συγκλονιστικό που να ξαναεπικεντρώσει την προσοχή εις το Κυπριακό. Στον βαθμό που μπορεί να αποκατασταθεί αυτήν την ώρα η εμπιστοσύνη των Ελληνοκυπρίων προς την Τουρκία, αλλά και η εμπιστοσύνη όλων προς το διάλογο».