Συνάντηση ΥΠΕΞ Αιγύπτου – Ελλάδας - Κύπρου στη Νέα Υόρκη

Τη συνέχιση και αναβάθμιση της τριμερούς συνεργασίας των χωρών τους συμφώνησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου, Nabil Fahmy, Ευάγγελος Βενιζέλος και Ιωάννης Κασουλίδης, σε συνάντηση που είχαν χθες βράδυ στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Αιγύπτου στον ΟΗΕ.

Συνάντηση ΥΠΕΞ Αιγύπτου – Ελλάδας - Κύπρου στη Νέα Υόρκη
2'

Όπως είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μετά την υπουργική συνάντηση θα συνεχίσουν οι πολιτικοί διευθυντές των Υπουργείων στη βάση των κατευθύνσεων που συμφωνήθηκαν, τόσο για πολιτικά όσο και για οικονομικά θέματα. Προηγήθηκαν διμερείς συναντήσεις και συμφωνίες μεταξύ των χωρών.

«Το επόμενο βήμα θα είναι οι Γενικοί Διευθυντές των τριών Υπουργείων, οι οποίοι θα συναντηθούν πολύ πιθανόν στο Κάιρο, όπου θα είναι η πρώτη συνεδρία και θα ακολουθούν συνεδρίες με τη σειρά στις τρεις πρωτεύουσες», είπε ο κ. Κασουλίδης, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος θα έχει κατ’ αρχή συμβολικό χαρακτήρα.

Για τη θεματολογία των συναντήσεων, ο κ. Κασουλίδης είπε πως πέραν των πολιτικών θεμάτων που θα συζητούνται, καθώς ζούμε σε μια έκρυθμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θα συζητούνται και θέματα οικονομίας, επενδύσεων, τουρισμού καθώς και η από κοινού επεξεργασία προγραμμάτων τα οποία θα μπορούν να χρηματοδοτούνται και από τα ταμεία της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης, η οποία πάντοτε χρηματοδοτεί δράσεις τις οποίες αναλαμβάνουν τουλάχιστον δύο κράτη μέλη κι ένα τρίτο μεσογειακό κράτος, εταίρο στην Ένωση για τη Μεσόγειο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την ΑΟΖ, ο κ. Κασουλίδης είπε πως συμφωνήθηκε στη συνάντηση ότι «η Αίγυπτος με τη Κύπρο και η Αίγυπτος με την Ελλάδα έχουν θέματα σε διμερές επίπεδο που αφορούν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τα οποία ξεκινούν παράλληλα και χωρίς καθυστέρηση».

Ξεκαθάρισε, συνεχίζοντας, πως η συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου ισχύει.

«Κάποιοι υποκινούμενοι από την Τουρκία ήθελαν να αμφισβητήσουν - όχι σε επίπεδο κυβερνήσεως, για να το λέμε - αλλά τώρα πλέον αυτές του είδους οι αμφισβητήσεις έχουν πλήρως εκλείψει», δήλωσε.

πηγη ikypros

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή