Οι προοπτικές της Κύπρου στην ΑΟΖ
Οι προοπτικές της Κύπρου στην ΑΟΖ μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων προδιαγράφονται πολύ θετικές, ωστόσο πρέπει να αναμένεται η τελική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Michael Leigh, ανώτερος σύμβουλος στο German Marsall Fund (GMF) των ΗΠΑ, ενός ιδρύματος που συστάθηκε εδώ και τέσσερις δεκαετίες και ασχολείται με τη διατλαντική συνεργασία.
Παλιός γνώριμος της Κύπρου ο κ. Leigh, Βρετανός στην καταγωγή, αφού διετέλεσε για χρόνια ανώτερος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες και την περίοδο 2000- 2003 ήταν διευθυντής της Διεύθυνσης Διεύρυνσης, υπεύθυνος για την Κύπρο, τη Βουλγαρία, τη Μάλτα, τη Ρουμανία και την Τουρκία. Το 2006 διορίστηκε Γενικός Διευθυντής Διεύρυνσης. Τα τελευταία δύο χρόνια δραστηριοποιείται στο GMF σε προγράμματα που έχουν να κάνουν με τον τομέα της ενέργειας υπό το φως της ανακάλυψης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην Κύπρο βρίσκεται για τη διοργάνωση ενός διήμερου εργαστηρίου για τους υδρογονάνθρακες και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Κύπρο και την Αν. Μεσόγειο.
Με αφορμή το εργαστήριο, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο με χαιρετισμούς από τους Υπουργούς Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας, ο κ. Leigh παρέθεσε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, στην οποία αναφέρθηκε στις προοπτικές για μετατροπή της Κύπρου σε ενεργειακό κέντρο της περιοχής, για το ρόλο της Τουρκίας, τους συσχετισμούς Κυπριακού-εντοπισμού υδρογονανθράκων και άλλα.
Ο κ. Leigh δηλώνει ότι αναμφίβολα υπάρχουν τεράστιες προοπτικές ωστόσο τονίζει ότι μέχρις ότου υπάρχει επαλήθευση των ποσοτήτων κοιτασμάτων, μετά την δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση και μέχρι την έλευση του φυσικού αερίου έως τα τέλη του 2020, η Κύπρος πρέπει να αναπτυχθεί σε άλλους τομείς όπως αυτούς των υποδομών, της ναυτιλίας και του εναλλακτικού τουρισμού.
ΠΗΓΗ ikypros