Uniastrum: «Οφελος της Τρ. Κύπρου η έξοδος από τη ρωσική αγορά»
«Δεν μπορείς να παίζεις με τους δικούς σου κανόνες σε ξένο γήπεδο και δυστυχώς αυτό έκανε η διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου», ανέφερε στο περιοδικό «InBusinessNews», προσθέτοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη της Uniastrum έκρουαν από νωρίς τον κώδωνα του κινδύνου για το συγκεκριμένο θέμα χωρίς όμως να βρουν πρόσφορο έδαφος.
Εξήγησε πως η τράπεζα ιδρύθηκε το 1994 και για τα δεδομένα της ρωσικής οικονομίας δεν επρόκειτο για μία νέα τράπεζα. «Η Uniastrum δημιουργήθηκε με στόχο να καταστεί κορυφαία. Το δίκτυό της, όταν το 2008 έγινε η εξαγορά από την Τράπεζα Κύπρου, συγκαταλεγόταν ανάμεσα στα δέκα μεγαλύτερα στη Ρωσία. Πιστεύαμε πως τον ίδιο στόχο είχε και η Τράπεζα Κύπρου όταν προχωρούσαμε σε συμφωνία. Αλλά αν θέλεις να επεκταθείς ραγδαία πρέπει να έχεις και την ανάλογη διάθεση ανάληψης κινδύνου. Αν δεν άλλαζε η στρατηγική, η Uniastrum σήμερα θα ήταν δέκα φορές μεγαλύτερη», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.
Παρά την άσχημη θέση, στην οποία βρίσκεται σήμερα η ρωσική τράπεζα, ο κ. Πισκόβ δηλώνει πως αν αλλάξει η στρατηγική, τότε θα έρθει σε σημείο «break-even» σε δύο χρόνια.
Στα πιο πάνω φαίνεται να στηρίζεται και το γεγονός πως αφήνει ανοικτό παράθυρο να αναλάβει εκ νέου τον έλεγχο της τράπεζας που δημιούργησε το 1994 μαζί με τον Γκατζίκ Ζακαριάν, έναντι βέβαια της σημερινής της αξίας. Αν και απέφυγε να κοστολογήσει την τράπεζα σήμερα, η αναφορά του σε 0.6% της λογιστικής αξίας για τράπεζες του μεγέθους της Uniastrum δίνει κάποιες ενδείξεις. Επί του προκειμένου χαρακτήρισε λογική της απομείωση της υπεραξίας της Uniastrum κατά 300εκ. που περιλαμβάνεται στην Ετήσια Έκθεση της Τράπεζας Κύπρου για το 2012.
Το συνολικό αντίτιμο που κατέβαλε η Τράπεζα Κύπρου το 2008 ήταν 576 εκ.δολ./371 εκ. ευρώ για το 80%. Τότε, η τράπεζα χαρακτήριζε ελκυστικό τον πολλαπλασιαστή εξαγοράς που ήταν στο 3.1 προς τη λογιστική αξία (3.1P/BV).
Ο κ. Πισκόβ φαίνεται πως έκανε και κάποιες περαιτέρω σκέψεις αφού γνωρίζει πως αρκετοί Ρώσοι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου που προέκυψαν από το κούρεμα καταθέσεων, είναι διατεθειμένοι να ανταλλάξουν τις μετοχές τους με μετοχές στη Uniastrum.
Στην ερώτηση ποιο θα ήταν το όφελος για την Τράπεζα Κύπρου από μία τέτοια κίνηση, η απάντηση ήταν απλή: «Η έξοδος από τη ρωσική αγορά».
Για τα εκατομμύρια και τα δισεκατομμύρια που πηγαινοέρχονταν από και προς τη Uniastrum, ανέφερε πως στην τράπεζα δόθηκε από την μητρική εταιρεία συνολική ρευστότητα 17 δισεκ. ρούβλια (390 εκ. ευρώ) ώστε να μπορέσει να κερδίσει μερίδιο στον τομέα των επιχειρήσεων κάτι που ήταν μέρος της στρατηγικής. Σήμερα, πρόσθεσε, η Uniastrum έχει επιστρέψει σημαντικό μέρος αυτού του ποσού που πλέον έχει μειωθεί στα 6δις ρούβλια (137 εκ. ευρώ).
πηγη ΑΜΝΑ