Ο Μητροπολίτης Κύπρου Χρυσόστομος, γιόρτασε τα 50 χρόνια διακονίας του
Στο πολυεαρχιερατικό συλλείτουργο προέστη ο Κύπρου Χρυσόστομος Β΄. Συλλειτούργησαν μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου και από την Ελλάδα οι μητροπολίτες Πατρών, Μαντινείας, Δωδώνης, Νικαίας και Ζακύνθου. Στο Ιερό Βήμα συμπροσευχήθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Παρέστησαν ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βάσος Λυσσαρίδης, ο πρεσβευτής της Ελλάδας, Βασίλης Παπαϊωάννου και άλλοι επίσημοι. Καθ΄όλη τη διάρκεια του συλλείτουργου πλήθος πιστών κάθε ηλικίας προσκυνούσε με ευλάβεια την τίμια κάρα του Αποστόλου Ανδρέα.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντικότατη πορεία και δράση του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ σε πνευματικό, εκκλησιαστικό και εθνικό επίπεδο στα 50 χρόνια της διακονίας και προσφοράς του, καθώς και για τις τομές τις οποίες έχει επιφέρει στην Εκκλησία Κύπρου. Επίσης, μίλησαν σε συντομία ο μητροπολίτης Κιτίου, Χρυσόστομος, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου και ο επίσκοπος Καρπασίας, Χριστοφόρος, εκ μέρους του κλήρου της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας. Αμφότεροι πρόσφεραν δώρα στον αρχιεπίσκοπο Κύπρου.
Λίγο πριν από την απόλυση της Θείας Λειτουργίας μίλησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του προκαθημένου της Εκκλησίας Κύπρου και τόνισε ιδιαίτερα τη μαχητική στάση, την οποία τηρεί για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Ο κ. Ιερώνυμος έκλεισε την ομιλία του προσφέροντας αναμνηστικό δώρο στον αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά πόσον αύριο προτίθεται να μεταβεί για προσκύνημα στη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία, όπως έκαναν την περασμένη βδομάδα οι μητροπολίτες Πατρών και Μαντινείας. «Το πρόγραμμά μου είναι υπό διαμόρφωση», περιορίστηκε να αναφέρει ο κ. Ιερώνυμος.
Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σε ομιλία του τόνισε ότι χωρίς τήρηση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να επαναληφθούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Συνομιλίες θα γίνουν, είπε, όταν υπάρξουν οι σωστές βάσεις, ώστε να επιτύχουν και να φέρουν τη λύση.
Ο κ. Χρυσόστομος δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν θα προσφέρουμε στον κατακτητή το βόρειο μέρος της πατρίδας μας». Αργά ή γρήγορα, πρόσθεσε, θα πάμε να ζήσουμε εκεί, άσχετα αν οι ισχυροί της γης έχουν διαφορετικές απόψεις και αν, όπως είπε, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και ο εδώ εκπρόσωπός του συμπεριφέρονται εκβιαστικά.
Εξέφρασε την υποστήριξη της Εκκλησίας στην εκλεγμένη πολιτική ηγεσία και είπε ότι όσα χρόνια ο ίδιος θα βρίσκεται στο πηδάλιο της Εκκλησίας η φωνή της θα ακούγεται ευκρινώς στα πέρατα της γης και θα είναι φωνή συμπαράστασης στον λαό.
Η Εκκλησία, διαβεβαίωσε ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, «θα βαδίζει μαζί με τον λαό μέχρι να φθάσει μια σωστή λειτουργική και βιώσιμη λύση για το καλό όλου του κυπριακού λαού».