Έρευνα για τον ξυλοδαρμό αλλοδαπού από αστυνομικό στην Κύπρο

O φάκελος της πολύκροτης υπόθεσης τραυματισμού αναγνωρισμένου πρόσφυγα από την Ακτή Ελεφαντοστού εξετάζεται από την Επίτροπο Διοικήσεως της Κύπρου. Υπενθυμίζουμε ότι έγινε στις 27 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια συμπλοκής με μέλη Αστυνομίας, στη Λευκωσία.

Έρευνα για τον ξυλοδαρμό αλλοδαπού από αστυνομικό στην Κύπρο
2'

Μιλώντας στο Sigmalive, η κα Σαββίδου ανέφερε ότι το γραφείο της εξετάζει την υπόθεση, μετά από υποβολή σχετικού παραπόνου από τον ΚΙΣΑ. Τόνισε ότι πρόθεση της είναι η ολοκλήρωση της έρευνας το συντομότερα, αν είναι δυνατόν και εντός μίας εβδομάδας.

Αφού ολοκληρωθεί η έρευνά, το πόρισμά θα υποβληθεί στις αρμόδιες αρχές και θα δημοσιοποιηθεί.

Εξάλλου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Γενική Εισαγγελία, εν ευθέτω χρόνω, θα αναθέσει τη διερεύνηση της υπόθεσης σε ανεξάρτητη αρχή, η οποία θα προβεί στο διορισμό δύο ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών.

Επίσκεψη Επιτρόπου Διοικήσεως στο Νοσοκομείο

Η κα Σαββίδου μετέβη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και συνομίλησε με τον Sylvain Faloubiyissane, ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη συμπλοκή με αστυνομικούς. Όπως ανέφερε, ο αλλοδαπός θα χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο πόδι.

«Η δράση της αστυνομίας να μην υπερβαίνει τα όρια του ελεγχόμενου»

Εξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η κα Σαββίσου τονίζει ότι ανεξάρτητα από την έκβαση της έρευνας του συγκεκριμένου περιστατικού, το ζήτημα της μεταχείρισης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με απραξία, αδράνεια και ανοχή, αλλά αντίθετα με συνεχή επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα, πλήρους και αποτελεσματικής διαλεύκανσης και καταλογισμού των ανάλογων ευθυνών.

Επισημαίνει, επίσης, ότι η δράση της Αστυνομίας δεν είναι απεριόριστη ή ανεξέλεγκτη και δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα όρια του ελεγχόμενου.

Προστίθεται ότι ο προσανατολισμός χειρισμού τέτοιων σοβαρών υποθέσεων επιβάλλεται να είναι η άμεση, πλήρης, αποτελεσματική, αμερόληπτη και αντικειμενική διερεύνησή τους, η επίδειξη μηδενικής ανοχής σε ρατσιστική βία ή μεταχείριση όλων των μελών της κοινωνίας, όπως και η επιβολή παραδειγματικών και ανάλογων κυρώσεων σε όσους υπέχουν ευθύνη.

Σημειώνεται, επίσης, ότι δεν θα πρέπει να διαφεύγει ότι περιστατικά όπως το συγκεκριμένο, δοκιμάζουν το βαθμό της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού της κοινωνίας και φέρνουν στο προσκήνιο το ιδιαίτερα σοβαρό θέμα της μεταχείρισης και της άσκησης βίας κατά μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στην Κύπρο, θέτοντας επιτακτικά τα σοβαρά και επείγοντα ζητήματα που αφορούν στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

πηγη ΣΙΓΜΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ - Αστυνομικός τραυματίζει μετανάστη στο πόδι (video)

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή