ΥΠΟΙΚ: Η Κύπρος έχει εξέλθει της επικίνδυνης ζώνης

«Η Κύπρος έχει εξέλθει της επικίνδυνης ζώνης», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο οικονομικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στην Ουάσιγκτον.
2'

Ο Υπουργός Οικονομικών που χθες συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του και αργότερα αναχώρησε επιστρέφοντας στην Κύπρο, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κατέβαλε η Κύπρος, μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup το Μάρτιο.

Το αμερικανικό δίκτυο συγκρίνει την κριτική που δέχεται η Ελλάδα από την «τρόικα» για την αργή ανταπόκριση στις μεταρρυθμίσεις, σε αντίθεση με εγκώμια των δανειστών προς την Κύπρο.

Μιλώντας για το θέμα, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως η ανάκαμψη οφείλεται στην προθυμία της Κύπρου να δεσμευθεί και να προχωρήσει ταχέως σε μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος και τις περικοπές στον προϋπολογισμό.

«Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι οι αποφάσεις πήραν για πολύ χρόνο αναβολή», είπε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος εκφράστηκε θετικά για όσα κάνει σ’ αυτό τον τομέα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Παράλληλα ο ΥΠΟΙΚ πιστώνει πολλά στους Κύπριους και τη δομή της κυπριακής οικονομίας, η οποία κάνει τη χώρα «καλό μέρος για τις επιχειρήσεις».

Στη συνέντευξη ο κ. Γεωργιάδης παραδέχεται ότι το μεγαλύτερο από τα εμπόδια που παραμένουν είναι ο οριστικός τερματισμός των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων και επανέλαβε τη δέσμευση για την εξάλειψη των περισσοτέρων, μέχρι τον Ιανουάριο, με μία σημαντική εξαίρεση, την μεταφορά χρημάτων εκτός Κύπρου.

«Δεν κάνω εικασίες για το τι θα συμβεί. Θα εξετάσουμε την κατάσταση προφανώς, αλλά νομίζω ότι η προοδευτική αλλά σταθερή χαλάρωση είναι ο σωστός τρόπος υπό τις περιστάσεις και πρέπει να συνεχίσουμε», πρόσθεσε.

Το πλαίσιο που πιθανότερο αυτό θα υλοποιηθεί, σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι όταν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

«Οσο ισχυρότερη είναι η εμπιστοσύνη στο σύστημα, τόσο ευκολότερα και συντομότερα θα μπορέσουμε να άρουμε όλους τους περιορισμούς», είπε, διευκρινίζοντας πως οι περιορισμοί αρθούν προτού οι επενδυτές πιστέψουν ότι οι τράπεζες είναι αρκετά ισχυρές να σταθούν από μόνες στα πόδια τους, οι καταθέτεις θα φύγουν και στο χειρότερο σενάριο μπορεί να υπάρξει κατάρρευση. Γι’ αυτό, κατέληξε, μία πλήρης ανακεφαλαιοποίηση είναι το κύριο ορόσημο πριν την τελική άρση των περιορισμών σε διεθνείς μεταφορές κεφαλαίων.