«Κρατική εκποίηση» για οικίες που οφείλουν μέχρι 200 χιλ. ευρώ

Η προστασία της πρώτης κατοικίας απασχόλησε τη σημερινή επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα μέλη της οποίας ενημερώθηκαν για το πλαίσιο -πολιτικής που συμφώνησε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο σε σχέση μ’ αυτό το θέμα.
3'

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Μαππουρίδης είπε ότι «η συζήτηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έλαβε ένα καθαρά θεωρητικό χαρακτήρα, αφού το θέμα είναι στο παρόν στάδιο πρόωρο επειδή με την μνημονιακή υποχρέωση η εκποίηση δεν αναμένεται να αρχίσει πριν από την πάροδο τουλάχιστον δύο ετών από την 1/1/15».

Ανέφερε ότι «εκείνο όμως που προβληματίζει είναι οι αρχές που θα τεθούν, ποίες κατοικίες θα προστατευθούν, ποίες αξίες θα είναι εκείνες που θα καθιερωθούν ως οι ελάχιστες ώστε να προστατεύονται οι κατοικίες και ποίας έκτασης κατοικία θα προστατεύεται».

«Τα ερωτήματα αυτά αναμένουμε να μας απαντηθούν από την απόφαση πλαίσιο -πολιτικής του Υπουργικού Συμβουλίου που μάθαμε ότι ελήφθη πρόσφατα και που αναμένουμε τη δημοσιοποίηση της ώστε στη βάση αυτής και στη βάση των ρυθμίσεων που θα γίνουν με το διαμεσολαβητή με τις τράπεζες – του οποίου η αρμοδιότητα θα επεκτείνεται και στα συνεργατικά – θα ξέρουμε με ποίο τρόπο οι δανειολήπτες θα διασφαλίζονται με επέκταση των δόσεων τους ή με εξαγορά των κατοικιών - κάποιας έκτασης και κάποιας αξίας-από το κράτος ώστε να καταβάλλουν ενοίκιο και να μπορούν να τις επανεξαγοράζουν όταν θα αποκτούν τη δυνατότητα επανεξαγοράς», είπε.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε ότι «η ολοφάνερη δέσμευση της κυβέρνησης μέσα από το μνημόνιο ότι δεν θα εισαχθούν περαιτέρω εμπόδια στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που δόθηκαν ως εξασφάλιση έναντι δανείων δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης».

Όπως έχουμε ενημερωθεί, πρόσθεσε, η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί κάποιο σχέδιο όσον αφορά τα δάνεια μέχρι €200 χιλ. που λήφθηκαν για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Η κα. Κουκουμά εξήγησε ότι σύμφωνα με το σχέδιο, οι κατοικίες, οι ιδιοκτήτες των οποίων αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους, θα αγοράζονται από το κράτος και οι ίδιοι θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην κατοικία τους καταβάλλοντας ένα ποσό ως ενοίκιο.

«Τα πράγματα δεν προχωρούν. Η αγωνία του κόσμου κορυφώνεται», είπε και πρόσθεσε ότι «οι τράπεζες καθοδηγούν, προτρέπουν, ενθαρρύνουν εκείνους που έχουν προβληματικά δάνεια να πωλήσουν τις κατοικίες τους ή να τις παραχωρήσουν στην τράπεζα για μην χρωστούν και να έχουν να πληρώνουν μόνο ενοίκιο».

Είπε ότι «βασική παράμετρος για εμάς είναι και το θέμα των υπερχρεώσεων που επιβάλλονται από τις τράπεζες και θα πρέπει να προβληματίσει και ο Περι Τοκογλυφίας Νόμος ο οποίος εξαιρεί τις τράπεζες».

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση «θα πρέπει να σταματήσει να θεωρεί ότι όποια κίνηση και η όποια προσπάθεια γίνεται για ανάδειξη των προβλημάτων που υπάρχουν είναι απλά αντιπολιτευτική δραστηριότητα. Για μας είναι πολύ σημαντικό να δούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος».

Είπε, τέλος ότι η τοποθέτηση που έγινε στη διάρκεια της συνεδρίας περί «πολιτικής πεζοδρομίου» γι’ αυτό το θέμα από κάποιους «θα πρέπει να τη στρέψουμε προς τα συγκυβερνώντα κόμματα, τα οποία πρέπει να εγκύψουν πάνω στα προβλήματα που υπάρχουν και να μην θεωρούν ότι είναι απλά λόγια του αέρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο κόσμος.

ikypros.com