Το bail-in αφαίρεσε την εμπιστοσύνη στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα
«Ήταν ένα οικονομικό πείραμα σε μια οικονομία αρκετά μικρή για να πειραματιστεί πάνω της μια ομοσπονδία», αναφέρει ενδεικτικά ο Ιρλανδός τραπεζίτης. «Αν αποτύχει, η ζημιά για την οικονομία (της χώρας) είναι ακραία, αλλά η ζημιά για την ΕΕ δεν είναι. Το bail-in έχει αφαιρέσει το μοναδικό πράγμα που χρειάζεται το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και αυτό είναι η εμπιστοσύνη», προσθέτει.
Η εφημερίδα σχολιάζει πως όταν ο κ. Χούρικαν ανέλαβε τη διοίκηση της κυπριακής τράπεζας «το ηθικό ήταν στον πάτο». Η κορυφαία προτεραιότητά του, αναφέρεται, είναι η επίθεση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η ύφεση οδηγεί στην αναδιάρθρωση δανείων προς διαχειριστές ακίνητης περιουσίας (developers), ύψους περίπου 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που πρόσφατα η τράπεζα κατέγραψε ζημιές 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρώτους εννιά μήνες του έτους. Τοπικός δικηγόρος δηλώνει στην εφημερίδα ότι ο κ. Χούρικαν είναι αντιμέτωπος με μια μάχη, καθώς πολλοί από τους οφειλέτες έχουν εξαφανιστεί. Τοπικός τραπεζίτης προσθέτει ότι οι Κύπριοι επί χρόνια παίζουν «σαν το ποντίκι με τη γάτα» με τις τράπεζές τους.
Παρ’ όλες τις δυσκολίες, ο Τζον Χούρικαν δηλώνει πως έχει τη στήριξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος του είπε απλώς να κάνει «ό,τι είναι σωστό». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο πρώην συνάδελφος του κ. Χούρικαν στη Royal Bank of Scotland (RBS) Γιούαν Χάμιλτον κυνηγά τους μικρότερους οφειλέτες.
Στην ερώτηση κατά πόσο η Τράπεζα Κύπρου θα μπορούσε να καταρρεύσει, μετά την επισήμανση ότι ο ίδιος έχει δώσει στον εαυτό του τρία έως πέντε χρόνια για τη διάσωσή της, ο κ. Χούρικαν απαντά: «Δε θα πω όχι, επειδή πρέπει να εργαστούμε για να ξεφύγουμε από τα προβλήματα. Θα είμαι ειλικρινής με την περιγραφή των προβλημάτων που θα ανακαλύπτουμε. Θα είμαι ειλικρινής με όλους σχετικά με το πώς πάμε. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση είναι παραπλανητική».
ΠΗΓΗ ikypros