Επιστολή Αναστασιάδη σε Γ.Γ. του ΟΗΕ και Ε.Ε. για το Κυπριακό

Επιστολή στην Γ.Γ. του ΟΗΕ και στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας απέστειλε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, εκθέτοντας τις θέσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς για το κοινό ανακοινωθέν.
2'

Η ίδια επιστολή θα σταλεί και την Ε.Ε.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συζητήθηκε σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου σήμερα η οποία θα συνεχιστεί στις 24 Ιανουαρίου.

Όπως δήλωσε ο Κύπριος Κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης έγινε ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις και κυρίως την απόρριψη της πρότασης της ελληνοκυπριακής πλευράς για το κοινό ανακοινωθέν.

Ο κ. Στυλιανίδης παραδέχθηκε ότι όντως χάθηκε χρόνος. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, συμπλήρωσε, επιμένει ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο και ο διεθνής παράγοντας αποδέχεται πως κάνουμε ότι μπορούμε και για αυτό δεν μπορεί να έχει ευθύνη για τις εξελίξεις.

Χάσαμε τέσσερις μήνες

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ εξέφρασε την άποψη ότι έχουμε χάσει τέσσερις μήνες σε μια διαδικασία, για την οποία εξ' αρχής γνωρίζαμε ότι ήταν καταδικασμένη να αποτύχει. Ο κ. Κυπριανού υποστήριξε ότι αν προχωρούσαμε με βάση τα δύο ανακοινωθέντα Χριστόφια - Ταλάτ, καθώς και την ερμηνεία για την κυριαρχία η οποία δόθηκε από τον ΟΗΕ, τότε θα ήταν η τουρκική πλευρά που θα είχε την δυσκολία να αποστασιοποιηθεί από την ελληνοκυπριακή πρόταση.

Καινούρια εθνική στρατηγική

Την άποψη ότι θα πρέπει να χαράξουμε καινούρια στρατηγική στο Κυπριακό διατύπωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. Όπως είπε, μετά από 40 χρόνια άκαρπων προσπαθειών είπε, ήρθε η ώρα να εγκαταλείψουμε τις χρεοκοπημένες πρακτικές, και σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε θα πρέπει να κινηθεί η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 24 Ιανουαρίου.

Να αποφύγουμε το ναυάγιο

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το κόμμα του κατέθεσε ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου τις εισηγήσεις του, ωστόσο δεν επεκτάθηκε επί του θέματος, λέγοντας ότι δεν θα ήταν σωστό από την στιγμή που συνεχίζεται η συζήτηση. Η προσπάθεια, συμπλήρωσε, θα πρέπει να είναι να μην φτάσουμε σε αδιέξοδο. Δεν πρέπει να είναι το δίλημμα είτε δεχόμαστε προτάσεις Έρογλου, είτε πάμε σε αδιέξοδο.

Ο Ντάουνερ δεν στηρίζει την διαδικασία

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι το κόμμα του θεωρεί σωστή την προσέγγιση ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουν πράγματα πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Συλλούρης συμπλήρωσε πως "δεν φαίνεται ο κ. Ντάουνερ, που έπρεπε να ήταν ο πρώτος που να προστάτευε τις αποφάσεις του ΟΗΕ να στηρίζει την διαδικασία".