Τρόικα: Κρίσιμη η αναδιάρθρωση των δανείων στην Κύπρο
Σε ομιλία του, ο Φίλιπ Κέρεμαν, επικεφαλής μονάδας της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, σημείωσε μεν ότι η διαχείριση των προβληματικών δανείων είναι δύσκολη υπόθεση, τονίζοντας όμως ότι το μέγεθος της συρρίκνωσης στην Κύπρο δεν ήταν όσο αρχικά αναμενόταν.
"Οι Τράπεζες είναι εύθραυστες και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά η ύφεση είναι πιθανόν να είναι λιγότερο έντονη", είπε.
Ο κ. Κέρεμαν απέδωσε την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τρεις λόγους. Πρόκειται για το ψηλό ιδιωτικό δανεισμό στην Κύπρο, τόσο για νοικοκυριά όσο και εταιρείες, που ανέρχεται στο 300% του ΑΕΠ της χώρας, το οποίο ξεπερνά κατά πολύ το όριο του 133% που περιλαμβάνεται στη διαδικασία μακροοικονομικών ανισοσκελειών.
Δεύτερος λόγος η έντονη συρρίκνωση της οικονομίας, αλλά και η ανεπαρκής εποπτεία του τραπεζικού τομέα, όπως είπε.
Σημείωσε ότι η αλλαγή της οδηγίας της ΚΤΚ για τον ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων είχε μεν ως αποτέλεσμα μιας "καλύτερης εικόνας" του προβλήματος, αν και, όπως είπε, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε μερικές τράπεζες αυξήθηκαν στο 50% του δανειακού τους χαρτοφυλακίου. Χρειάζεται δράση σε διάφορα μέτωπα, στο επίπεδο των τραπεζών, των δανειοληπτών και στο νομικό πλαίσιο. Θα είναι μια δύσκολη πράξη ισοσκελισμού και από τη μια κάποιος πρέπει να αποφύγει την στρατηγική χρεοκοπία, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να σεβαστεί τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, κατέληξε.
Κρίσιμη η αναδιάρθρωση των δανείων
Από την πλευρά του, ο Ράινερ Μάρτιν, επικεφαλής του τμήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον κυπριακό χρηματοπιστωτικό τομέα, τόνισε ότι η "η αναδιάρθρωση των δανείων είναι ένα απόλυτα κρίσιμο συστατικό του κυπριακού προγράμματος", αφού, όπως είπε, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ξεπερνά το 40% σε ορισμένες τράπεζες στην Κύπρο.
"Η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η ικανότητά τους να συνεχίσουν τη δανειοδότηση εξαρτάται από τη μεγιστοποίηση της αξίας των NPLs", τόνισε.
Υπεραμύνθηκε της νέας οδηγίας της ΚΤΚ για τον καθορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, λέγοντας ότι οι νέες πρόνοιες συνάδουν με τις καλύτερες πρακτικές στην ΕΕ και ότι η νέα οδηγία "αποτελεί ένα βήμα στην αναγνώριση του προβλήματος".
Αναφέρθηκε και στις αναδιαρθρώσεις που καταβλήθηκαν στις κυπριακές τράπεζες λέγοντας ότι πριν το 2013 το 35% των δανείων είχαν υποστεί κάποια νέα ρύθμιση, όπως την επέκταση της διάρκειας αποπληρωμής, την παροχή περιόδου χάριτος, αλλά και την επιβολή ποινών, σημειώνοντας ότι ο προσπάθειες αυτές δεν ήταν πετυχημένες διότι το ενδεχόμενο νέας χρεοκοπίας ήταν υψηλό.
Σημείωσε ότι οι τράπεζες πρέπει να διαχωρίσουν το τμήμα χορηγήσεων από το τμήμα αναδιάρθρωσης δανείων.
Στα €19 δις τα μη εξυπηρετούμενα στην Κύπρο
Από την πλευρά του, ο Λούις Καρταβάρια, Σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Κύπρο ανέρχονται στο 46% του συνολικού μικτού δανειακού χαρτοφυλακίου, που σε απόλυτους αριθμούς ανέρχεται σε €19 δις, που αντιστοιχεί στο 120% του κυπριακού ΑΕΠ.
Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της αναδιάρθρωσης των δανείων σε χώρες της Ασίας, όπου εκδηλώθηκε οικονομική κρίση, λέγοντας ότι στην Ινδονησία χρειάστηκε 4 χρόνια για να κορυφωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και άλλα δύο χρόνια για να αρχίσει η μείωσή τους, ενώ στην περίπτωση της Ταϊλάνδης η κορύφωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων πήρε τρία χρόνια και άλλα δύο χρόνια για να αποδώσουν οι προσπάθειες αναδιαρθρώσεων.
Σημείωσε όμως ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, καθώς βασίζεται στα χαρακτηριστικά της κάθε χώρας και δεν μπορεί να γίνει αντιγραφή πρακτικών που χρησιμοποιήθηκαν από τη μια χώρα στην άλλη. "Δεν πρέπει να κάνουμε copy-paste του τι έγινε σε μια χώρα, πρέπει να πάρουμε τα μαθήματα και να μάθουμε από τα λάθη που έγιναν σε κάθε χώρα", συμπλήρωσε.
"Το σημαντικό μήνυμα είναι ότι το καθάρισμα των βιβλίων των τραπεζών απαιτεί χρόνο, είναι ένα δύσκολο έργο και δεν υπάρχει μαγικό ραβδί γι` αυτό, αλλά τουλάχιστον υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ", είπε ο κ. Καρταβάρια.
Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ σημείωσε ότι οι τράπεζες πρέπει να εξετάσουν πέραν της μίας επιλογής για τις αναδιαρθρώσεις και να μην παραμείνουν απλά στην αποπληρωμή τόκου στο αρχικό ποσόν ενός δανείου, καθώς υπάρχουν πολλές επιλογές.
"Οι τράπεζες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι κάποιοι δανειολήπτες πρέπει να εισέλθουν σε διαδικασία ρευστοποίησης. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε τραπεζικές κρίσεις", είπε, υπογραμμίζοντας ότι "βεβαίως ο στόχος της αναδιάρθρωσης των δανείων είναι να ελαχιστοποιήσουμε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που μένουν στην αγορά είναι οι καλοί δανειολήπτες".
Διαβάστε επίσης