Κασουλίδης:Δεν θα πέσουν στην θάλασσα χημικά από τη φρεγάτα της Δανίας

Τη Φρεγάτα ΗDMS Esbern Snare του Βασιλικού Ναυτικού της Δανίας, η οποία βρίσκεται στο αγκυροβόλιο Λάρνακας, επισκέφθηκε το πρωί κατόπιν πρόσκλησης του Πρέσβη της Δανίας στην Κύπρο, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.
2'

«Επισκέφθηκα μετά από πρόσκληση του Πρεσβευτή της Δανίας τη δανέζικη φρεγάτα «HDMSEsbern Snare» είπε ο κ. Κασουλίδης, “η οποία συνοδεύει, μαζί με ένα νορβηγικό πλοίο και ένα κινεζικό, τα φορτηγά πλοία επί των οποίων φορτώνονται στη Συρία τα συστατικά των χημικών όπλων και μεταφέρονται σε λιμάνι κοντά στην Καλαβρία, όπου τα παραλαμβάνει ένα μεγάλο αμερικανικό πλοίο».

Η όλη διαδικασία, συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών, «είναι μελετημένη με κάθε σοβαρότητα σε συνεργασία με τον Οργανισμό του ΟΗΕ για την προστασία του Περιβάλλοντος, την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και με πολλούς επιστήμονες από πολλές χώρες αρκετοί των οποίων επιβαίνουν στα πλοία που μετέχουν στην επιχείρηση».

«Εκείνο που θα πρέπει να υπογραμμίσω», είπε, «είναι ότι πάνω στα φορτηγά πλοία δεν μπαίνουν χημικά όπλα. Αυτά εξουδετερώνονται από την στιγμή που θα μπουν πάνω στα πλοία. Αν δηλαδή χρειάζονται περισσότερες της μιας ουσίας για να γίνει χημικό όπλο, όταν δεν είναι πλέον ενωμένες αυτές οι ουσίες παύουν να είναι όπλα. Διαχωρίζονται τελείως».

Συνεχίζοντας, ο κ. Κασουλίδης είναι ότι «αυτά τα χημικά παρασκευάσματα, που είναι χωριστά αναλόγως του τι είναι, κάποια θα παραληφθούν από ιταλικές εταιρείες, οι οποίες τα θέλουν και θα τα αγοράσουν για χρήση στη βιομηχανία. Κάποια θα υποστούν υδρόλυση πάνω στο αμερικανικό πλοίο και στο τέλος της υδρόλυσης όλα τα παράγωγα θα πωληθούν και αυτά σε εταιρείες για να χρησιμοποιήσουν στη βιομηχανία».

Διαβεβαίωσε περαιτέρω ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να χυθεί οποιονδήποτε υλικό στη θάλασσα.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Διαβάστε επίσης

Φραστική η παρενόχληση νορβηγικού πλοίου από τουρκική φρεγάτα στην ΑΟΖ