DW για Κύπρο: Ο «καλός μαθητής» του Eurogroup

Εύσημα στην Κύπρο απέδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η χώρα «ξεπέρασε τις προσδοκίες» ως προς την εφαρμογή του σταθεροποιητικού προγράμματος.
3'

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν, η Κύπρος μπορεί να καταγράφει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά θα επιστρέψει σε θετικό πρόσημο το 2015. Πού οφείλεται άραγε η κυπριακή «επιτυχία» πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις αποφάσεις του Eurogroup τον Μάρτιο του 2013, που επέβαλαν αυστηρό μνημόνιο, αλλά και κούρεμα καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες;

Ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Ανδρέας Πιτσιλίδης εξαίρει την υπευθυνότητα των Κυπρίων, αλλά και τους χειρισμούς προέδρου Νίκου Αναστασιάδη: «Όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τον κίνδυνο αυτόν, έκανε τους χειρισμούς εκείνους που μπορεί να ήταν προς στιγμής αντιδημοφιλείς, αλλά ήταν ωστόσο απαραίτητοι, για να ξεφύγει η χώρα από τον άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας. Είχαμε ένα δυσάρεστο για μας μνημόνιο να διαχειριστούμε, όμως από τη στιγμή που δεν είχαμε εναλλακτική επιλογή, παραμείναμε πιστοί στην εφαρμογή του μέσα από μια κοινωνική στάση ευθύνης του κυπριακού λαού. Ο λαός εξοργίστηκε συναισθηματικά, διαμαρτυρήθηκε, αλλά στην πράξη στήριξε τις κυβερνητικές επιλογές, τις οποίες είδε ως αναπόφευκτες» λέει ο Κύπριος ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

«Πείσμα» και «αδικίες» στην κυπριακή κρίση

Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Αντιγόνη Παπαδοπούλου εξαίρει την νοοτροπία των Κυπρίων, ενώ δεν παραλείπει να κάνει λόγο για «άδικη μεταχείριση» απέναντί τους. «Αν ρίξουμε μια ματιά στη μακραίωνη ιστορική μας πορεία η Κύπρος λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης βίωσε πολλές κατακτήσεις και πάντα εκείνο το οποίο χαρακτήριζε τον λαό μας ήταν η υπομονή, η θέληση, το πείσμα. Αυτό το πείσμα πολλές φορές λειτουργεί εποικοδομητικά, γιατί όταν νιώθουμε ότι μας αδικούν, εμείς το παλεύουμε. Και θα αποδείξουμε πιστεύω ότι αξίζουμε καλύτερης μεταχείρισης και από τους εταίρους μας και από άλλους, γιατί είμαστε κι εμείς Ευρωπαίοι, δεν πρέπει να έχουμε λιγότερα δικαιώματα» λέει η ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ.

«Αδικίες» στην περίπτωση της Κύπρου βλέπει και η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξετάζει τα πεπραγμένα της τρόικας. Το σχετικό ψήφισμα εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και αναμένεται να συζητηθεί και στην Ολομέλεια πριν από τις ευρωεκλογές. Όπως υπενθυμίζει ο εκ των εισηγητών του Ευρωκοινοβουλίου Λιεμ Χοανγκ Νγκοκ «στην Κύπρο είχε προταθεί κούρεμα ακόμα και για τους μικροκαταθέτες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέτρεψε την υλοποίηση της πρότασης. Αυτό που ζητάμε είναι να λαμβάνονται οι όποιες αποφάσεις συλλογικά: χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό σταθερότητας υπό την αιγίδα της Κοινότητας, ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, χρειαζόμαστε τη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου. Έτσι πρέπει να αποφασίζουμε για τους όρους βοήθειας προς τα κράτη-μέλη, γιατί αλλιώς είναι σαν να τους βάζουμε το πιστόλι στον κρόταφο».

Διαβάστε επίσης

Κομισιόν: Εκτιμά επιβράδυνση της ύφεσης στην Κύπρο το 2014