Reuters: Ανατροπή στα ενεργειακά σχέδια της Κύπρου

Για ανατροπή στα σχέδια της Κύπρου, λόγω της συνεργασίας Ισραήλ, Τουρκίας, Αιγύπτου, στον τομέα της ενέργειας κάνει λόγο το Reuters.
3'

«Oι συνεργασίες αυτές ναι μεν θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξομάλυνση των τεταμένων σχέσεων στην περιοχή αλλά θα μπορούσαν να στερήσουν την Ευρώπη από μια πολύτιμη εναλλακτική λύση στο ρωσικό φυσικό αέριο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, τους τελευταίους μήνες το Ισραήλ έχει υπογράψει ενεργειακές συμφωνίες με την Ιορδανία και την Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ αν όλα πάνε καλά, τότε θα μπορούσαν να τοποθετηθούν αγωγοί φυσικού αερίου μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας το 2015.

Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται συνεργασία μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει τις εξαγωγές στις μεγάλες αγορές της Ασίας.

Επιπλέον, αναφέρει ότι αυτές οι εξελίξεις αναβάλλουν τα προηγούμενα σχέδια του Ισραήλ για χρησιμοποίηση των αποθεμάτων του σε ένα μελλοντικό τερματικό εξαγωγής φυσικού αερίου στην Κύπρο, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις φιλοδοξίες του χρεωμένου νησιού της Μεσογείου να αναδειχθεί σε παγκόσμιο παίκτη στην αγορά φυσικού αερίου.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, για σκοπούς εξαγωγών, θα μπορούσε να προμήθευε τις αγορές της Ευρώπης και της Ασίας με τουλάχιστον πέντε εκατ. τόνους φυσικού αερίου ετησίως, επιτρέποντας έτσι στην Ευρώπη να μειώσει την αυξανόμενη εξάρτησή της από τη Ρωσία, κάτι το οποίο προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην Ευρώπη δεδομένης της κρίσης στην Ουκρανία.

Τα νέα σχέδια του Ισραήλ, προστίθεται, θέτουν σε αμφισβήτηση τις εξελίξεις στην Κύπρο, καθώς οι επενδυτές θα έχουν ανάγκη από περισσότερο φυσικό αέριο (από ό,τι η Κύπρος μπορεί να προσφέρει από τα δικά της αποθέματα), προκειμένου να έχουν απόδοση οι ακριβές τους επενδύσεις.

Κύπριος αξιωματούχος δήλωσε ότι σε αυτή την περίπτωση η Κύπρος θα πρέπει να εξεύρει περισσότερο φυσικό αέριο, αν επιθυμεί οι εξαγωγές της να είναι βιώσιμες, κάτι που αναπόφευκτα θα καθυστερήσει τα σχέδια της χώρας για πολλά χρόνια.

Αναφέρει ότι Κύπριοι αξιωματούχοι υπολόγιζαν ότι θα έπαιρναν επιπρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου από το Ισραήλ, όμως η ολοένα και μεγαλύτερη απροθυμία του Ισραήλ να μοιραστεί το φυσικό του αέριο με ένα ανταγωνιστικό έργο από την Κύπρο σταμάτησε τις συζητήσεις αυτές.

Σε ότι αφορά την Τουρκία, επισημαίνεται ότι συνεχίζονται οι αμερικανικές προσπάθειες για εξομάλυνση των πολιτικών σχέσεων με το Ισραήλ. Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων θα οδηγήσει σε επενδύσεις και συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κοινοπραξίας Λεβιάθαν και της τουρκικής πλευράς επικεντρώνονται στην κατασκευή ενός 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων υποθαλάσσιου αγωγού με αναμενόμενο κόστος 2,2 δισ. δολαρίων, δίνοντας στο Ισραήλ πρόσβαση σε μια πολύ σημαντική αναδυόμενη αγορά.

"Πιστεύουμε ότι η φάση κατασκευής του αγωγού για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Τουρκία θα μπορούσε να ξεκινήσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015", ανέφερε Τούρκος αξιωματούχος.

Επιπρόσθετα, γίνονται σκέψεις για κατασκευή ενός αγωγού που θα συνδέει την Κασπία με την Ευρώπη μέσω Τουρκίας το 2019. Αυτό, θα μπορούσε να ανοίξει ακόμα μια αγορά για το ισραηλινό φυσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι μια συμφωνία για προμήθεια φυσικού αερίου διάρκειας 25 ετών θα σταθεροποιήσει τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και θα ενισχύσει τους οικονομικούς τους δεσμούς, ενώ οι τουρκικές κυρώσεις κατά του Ισραήλ θα αρθούν και οι διπλωματικές σχέσεις θα αποκατασταθούν.

Απόδοση: Πολίτης

Διαβάστε επίσης

Το δεύτερο εξάμηνο του 2015 η γεώτρηση της Total στην κυπριακή ΑΟΖ