Αναστασιάδης: Θετική επίδραση στην οικονομία η λύση του Κυπριακού
Παράλληλα, επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να παραμείνει προσηλωμένη στην εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας.
«Η επανένωση της Κύπρου θα έχει αναμφισβήτητα αποφασιστική και θετική επίδραση στην ταραγμένη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, βελτιώνοντας τη σχέση, όχι μόνο της Τουρκίας με την Κύπρο, αλλά και της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Αναστασιάδης, μιλώντας σε εκδήλωση της Γερμανικής Εταιρείας Εξωτερικής Πολιτικής (DGAP) στο Βερολίνο με θέμα τη «θετική πλευρά της Κύπρου».
Ο Αναστασιάδης, ο οποίος χθες συναντήθηκε με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και σήμερα με τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ, τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, εφόσον όμως, όπως είπε, πληρούνται οι προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η πλήρης εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας.
Ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμα στην πρόταση που υπέβαλε για άνοιγμα της Αμμοχώστου και επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, προκειμένου να ανοικοδομηθεί από κοινού, αλλά και για άνοιγμα του λιμανιού της πόλης, υπό τον έλεγχο της ΕΕ.
Ο Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο σχέδιο ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων.
«Εύχομαι ειλικρινά ότι θα υπάρξει μια θετική απάντηση, καθώς όλοι θα επωφεληθούν από την υλοποίηση αυτής της πρότασης. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι χρειάζονται τόνωση της αυτοπεποίθησής τους. Το άνοιγμα της Αμμοχώστου θα αποτελέσει την ορμή εκείνη που θα θέσει και πάλι τα πράγματα σε κίνηση. Θα δώσει την επιπλέον ώθηση στις διαπραγματεύσεις, αποκαθιστώντας την ελπίδα, την εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθηση των ανθρώπων της Κύπρου στην προοπτική μιας συμφωνίας και κυρίως σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της Τουρκίας», δήλωσε ο Αναστασιάδης.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι περιμένει από ένα νέο σχέδιο λύσης το οποίο δεν υπήρχε στο Σχέδιο Ανάν, ο πρόεδρος της Κύπρου υπενθύμισε ότι ο ίδιος, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, είχε ταχθεί υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα το 2004. «Ήμουν αρκετά γενναίος ώστε να το κάνω», δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ωστόσο ότι υπήρχαν και πολλά αρνητικά στοιχεία, αλλά και τονίζοντας ότι σέβεται απόλυτα τη βούληση της πλειοψηφίας και εκτιμώντας ότι μια δεύτερη απόρριψη θα μπορούσε να σημαίνει την διχοτόμηση του νησιού. «Είμαι εναντίον της διχοτόμησης. Είμαστε πολύ μικρή χώρα για να είμαστε διχασμένοι. Και όλοι θα ωφεληθούν από την επανένωση», συνέχισε.
Αναφερόμενος στα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ο Αναστασιάδης ανέδειξε ως προτεραιότητα την επίτευξη συνεργασιών προς όφελος των Ευρωπαίων εταίρων, καθώς υπάρχει η δυνατότητα η Ανατολική Μεσόγειος να εγγυηθεί την ενεργειακή ανεξαρτησία και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, προσφέροντας έναν εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο και ποικιλία στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο. «Αυτή η ανάγκη υπογραμμίζεται ακόμη περισσότερο από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία», δήλωσε ο Κύπριος ηγέτης.
Σε ό,τι αφορά πάντως τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας, ο Αναστασιάδης επισήμανε τον σημαντικό βαθμό οικονομικής εξάρτησης της χώρας του από τη Ρωσία και ευχήθηκε να δοθεί διπλωματική λύση στο πρόβλημα. Απέκρουσε εξάλλου την κριτική για την απόφαση της Κύπρου να παραχωρεί την κυπριακή υπηκοότητα σε όποιον πραγματοποιήσει επένδυση ύψους τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων ευρώ στη χώρα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για διαδεδομένη πρακτική, και μάλιστα για μικρότερα ποσά. Ο πρόεδρος της Κύπρου υπογράμμισε ότι η χώρα του χρειάζεται τις ξένες επενδύσεις, ειδικά αυτή την περίοδο.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε τέλος διεξοδικά στην απόφαση του Eurogroup για το λεγόμενο bail-in (την εκ των έσω «διάσωση») των τραπεζών και σημείωσε ότι η δημοσιονομική κατάσταση εξυγιαίνεται, ενώ εξομαλύνεται σταδιακά και η κίνηση των κεφαλαίων στις τράπεζες. Υπογράμμισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι εφαρμόζεται πιστά η αυστηρή κοινοτική νομοθεσία για το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος.
Αναφερόμενος δε στη συνεργασία της Λευκωσίας με το Βερολίνο, ο Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί διμερής συμφωνία για την παροχή βοήθειας στην Γερμανία, σε περίπτωση επιχείρησης εκκένωσης και επαναπατρισμού Γερμανών από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, εάν υπάρξει ανάγκη.
Αύριο ο κ. Αναστασιάδης θα βρίσκεται στο Αμβούργο, όπου θα συναντηθεί με το Ναυτικό Επιμελητήριο της πόλης, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλίας. Το Κυπριακό Νηολόγιο, όπως επισήμανε, κατατάσσεται δέκατο μεταξύ των διεθνών στόλων και τρίτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση…
Διαβάστε ακόμα: