Στα χέρια Γεν. Εισαγγελέα η έκθεση της Επ. Θεσμών
Ο Πρόεδρος της Επ. Θεσμών θα παραδώσει την έκθεση και στον ΠτΔ μετά την επιστροφή του από το Βερολίνο.
Στο μεταξύ, αντιδράσεις προκαλούνται από την κίνηση του Δημήτρη Συλλούρη να δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τις εκροές καταθέσεων της κλειστής περιόδου δηλ. από τις 16-27 Μαρτίου 2013.
Βροχή αντιδράσεων
Η μία μετά την άλλη, οι εταιρείες και τα ονόματα που εμφανίζονται στον κατάλογο με τις εκροές κλειστής περιόδου εξέδωσαν ανακοινώσεις, διαμαρτυρόμενες/οι για τη δημοσιοποίηση των εγκεκριμένων πράξεών τους στους καταλόγους ή υποβάλλοντας στοιχεία ότι λόγω λάθους βρίσκονται στη λίστα. Όλοι διέψευσαν ότι έβγαλαν λεφτά εκτός Κύπρου για να αποφύγουν υποτίθεται το κούρεμα, και πλέον μεγαλύτερο ενδιαφέρον εγείρει ο εντοπισμός όσων βρίσκονται στον κατάλογο και δεν έχουν ακόμα σχολιάσει την παρουσία τους στις εκροές μεταξύ 16 και 31 Μαρτίου 2013. Ανακοινώσεις διάψευσης και διαμαρτυρίας εξέδωσαν:
1. Η εταιρεία Louis, η οποία υποστηρίζει ότι έβγαλε 1,5 εκατ. ευρώ στις 22 Μαρτίου από τη Λαϊκή (συν 1,5 εκατ. από τη Societe Generale, που δεν αποκαλύτπεται στον κατάλογο), για μισθοδοσία πληρωμάτων, έξοδα ελλιμενισμού, προμήθειες και αγορά καυσίμων.
2. Η εταιρεία Medochemie, η οποία υποστηρίζει ότι ποσό 200.000 ευρώ που εμφανίζεται ως εκροή από τη Λαϊκή στις 29 Μαρτίου, αφορά πληρωμή αμυντικής εισφοράς στο ΤΕΠ, ενώ ένα άλλο ποσό που εμφανίζεται στον κατάλογο ύψους 145.072 ευρώ, αφορά πληρωμή από το εξωτερικό στην εταιρεία. Τέλος, ποσό 230.070 ευρώ που εμφανίζεται ως εκροή αποτελεί ουσιαστικά μετατροπή δολαρίων σε ευρώ.
3. Η εταιρεία GDL Trading απευθύνεται με σκληρή γλώσσα στην επιτροπή Θεσμών, σημειώνοντας ότι η ύπαρξή της στον κατάλογο είναι για πληρωμή που εγκρίθηκε από την ΚΤ στις 28 Μαρτίου 2013. Σύμφωνα με τoν διευθυντή της GDL, Ανδρόνικο Παπαϊωάννου, «τον κατάλογο που περιέχει πληρωμές πολλών άλλων εταιρειών και ατόμων δεν κρίνατε σκόπιμο να τον διυλίσετε πριν τον παραδώσετε επιπολαίως στη δημοσιότητα και να διαχωρίσετε τις νόμιμες πληρωμές από τις ενδεχομένως παράνομες. Είναι φανερόν,» καταλήγει η ανακοίνωση, «ότι η όλη συμπεριφορά σας διέπεται από τα συνήθη ταπεινά δημοκοπικά κριτήρια που μας έχετε σχεδόν όλοι συνηθίσει».
4. Η εταιρεία Βαρνάβας Χατζηπαναγής Λτδ υποστηρίζει ότι οι εκροές της αφορούν πληρωμές συγκεκριμένων τιμολογίων εισαγωγής προϊόντων από το εξωτερικό.
5. Η εταιρεία Κρόνος διαψεύδει ότι προέβη σε έμβασμα στο εξωτερικό, καθώς η παρουσία της στον κατάλογο αφορά κατάθεση επιταγής στον τρεχούμενο λογαριασμό της,
6. Ο πρώην πρόεδρος του δ.σ. της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Αρτέμη δηλώνει ότι το ποσό 110.718 ευρώ, με το οποίο εμφανίζεται στις εκροές 28ης Μαρτίου, είναι επίσης local και αφορά κατάθεση στον τρεχούμενο λογαριασμό της συζύγου του.
7. Η εταιρεία Wellgoods Cypressa Ltd ανακοίνωσε το περιεχόμενο επιστολής της προς τον κ. Συλλούρη, σύμφωνα με την οποία «δεν χρειάζεται ασφαλώς να εξηγήσω το πρόδηλο, ότι οι υποχρεώσεις (που πληρώθηκαν με τα εμβάσματα) ήταν πραγματικές και ότι λόγω της κατάστασης που κατά κύριο λόγο εσείς οι πολιτικοί δημιουργήσατε είχαν καταστεί ή κινδύνευαν να καταστούν υπερήμερες».
Για να κλείσουν στόματα
Πάντως, ο Δημήτρης Συλλούρης σε δηλώσεις του από τη Λάρνακα υπερασπίστηκε χθες την πράξη δημοσιοποίησης των εκροών κλειστής περιόδου, αναφέροντας ότι ο κατάλογος έκλεισε τα στόματα όσων έλεγαν ότι η Βουλή κρύβει ονόματα. Περαιτέρω, ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι εκ πρώτης όψεως δεν έχει κανένας οτιδήποτε το μεμπτό στις εκροές, καθώς δόθηκε έγκριση για τις εκροές, ενώ στις λίστες υπάρχουν και πάρα πολλά λάθη, εννοώντας μάλλον τις «εκροές» εντός Κύπρου, δηλαδή τις μεταφορές χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό εντός Κύπρου, που καταγράφονται στις εκροές της Λαϊκής μετά τις 28 Μαρτίου.
Διαβάστε επίσης