Την πρώτη επίσκεψη Γάλλου Προέδρου στην Κύπρο προανήγγειλε ο Γάλλος Πρέσβης

Την πρώτη επίσκεψη Γάλλου Προέδρου στην Κυπρο, προανήγγειλε ο Γάλλος Πρέσβης Jean - Luc Florent σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Χαρακτήρισε εξαιρετικές τις διμερείς σχέσεις της Γαλλίας με την Κύπρο, σημειώνοντας ότι έχουν αυξηθεί οι επαφές σε πολιτικό επίπεδο.
2'

Επεσήμανε ότι πριν το τέλος του χρόνου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσκεψη Γάλλου Προέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Γαλλία, τονίζει σε συνέντευξή του, ο κ. Florent, υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, ακολουθεί μια σταθερή γραμμή στο πρόβλημα βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και υποδεικνύει ότι δεν πρέπει να υπάρξει τεχνητή πίεση στην παρούσα διαδικασία των διαπραγματεύσεων, προειδοποιώντας παράλληλα ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να οδηγήσει σε αποτυχία.

Ο κόσμος, σημειώνει, και στις δύο κοινότητες προσανατολίζεται προς τη λύση, προσθέτοντας ότι ίσως αυτή η προσπάθεια μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για μια συμφωνία ενώ ο κίνδυνος της μη λύσης θα ήταν διχοτόμηση. "Είναι σημαντικό να μην υπάρξει τεχνητή πίεση στην ειρηνευτική διαδικασία σε ό,τι αφορά χρονοδιαγράμματα. Είναι καλύτερα να δοθεί χρόνος παρά να καταβάλλεται προσπάθεια για επίσπευση της διαδικασίας και να καταλήξει σε αποτυχία. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία και ότι οι δυσκολίες θα υπερπηδηθούν. Η Κοινή Διακήρυξη αποτελεί ένα καλό σημάδι", επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Το Παρίσι, δηλώνει ο Γάλλος Πρέσβης, εκτιμά δεόντως την πολύ στενή συνεργασία και διευκολύνσεις που προσφέρει η Κύπρος σε αμυντικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Σε ότι αφορά τον τομέα της ενέργειας, επισημαίνει ως σημαντική εξέλιξη τη συμμετοχή της ΤΟΤΑΛ στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δύο τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αυτός ο τομέας θα μπορούσε να υποβοηθήσει τη συνεργασία με γειτονικές χώρες και ενδεχομένως και τη λύση του Κυπριακού.

Για τις επικείμενες ευρωεκλογές, ο Γάλλος Πρέσβης είπε ότι είναι πολύ σημαντικές, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι τόσο στη χώρα του όσο και στην Κύπρο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα υπάρχει μεγάλη αποχή.

Διαβάστε επίσης

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο