Κύπρος: Διμερείς σχέσεις και Κυπριακό στην ατζέντα του Μπάιντεν
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ο νεότερος, αλλά ισχυρός στρατηγικός μας εταίρος και προσδίδουμε σημασία σ' αυτή την επίσκεψη», υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη επίσκεψη αντιπροέδρου των ΗΠΑ στο νησί είχε γίνει το 1962, από τον Λίντον Τζόνσον.
«Πιστεύουμε πως η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και σ' όλη την Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι «η σημερινή κυβέρνηση (της Κύπρου) επαναπροσδιόρισε την πολιτική της χώρας, για την προώθηση θεμελιωδών διατλαντικών αρχών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να αναδείξει την Κύπρο σε ενεργειακό και οικονομικό ηγέτη της περιοχής», ενώ αναφερόμενος στην επίσκεψη Μπάιντεν σημείωσε ότι «είναι μέρος της καλλιέργειας και ενίσχυσης της διμερούς εταιρικής σχέσης των δύο χωρών, η οποία περιλαμβάνει επίσης συνεργασία για την απομάκρυνση των χημικών όπλων από τη Συρία, αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της μη διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής».
Μιλώντας για το πρόγραμμα του κ. Μπάιντεν στην Κύπρο, ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι «στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης ο αντιπρόεδρος θα δει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, όπως επίσης και θρησκευτικούς ηγέτες και ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών, που διαδραματίζουν ρόλο σ' αυτή τη διαδικασία και θα βοηθήσει το ρόλο που διαδραματίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, κατευθύνοντας τη διαδικασία. Δεν ερχόμαστε να επιβάλουμε λύσεις ή να πιέσουμε τις δύο πλευρές» όπως τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «το πώς θα είναι η λύση είναι θέμα των Κυπρίων και ο αντιπρόεδρος θα προσφέρει συνεχή και άμεση βοήθεια. Οι δύο πλευρές το κρίνουν υποβοηθητικό».
Στην ενημέρωση που έκανε ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε επίσης ότι το αεροπλάνο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ (Air Force Two) θα φτάσει το βράδυ της Τετάρτης στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης και ότι «ο αντιπρόεδρος θα χαιρετίσει τον Κυπριακό λαό και στην ομιλία του θα επικεντρωθεί στην ισχυρή διμερή εταιρική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό την ηγεσία του προέδρου της Κύπρου».
Για το πρόγραμμα του κ. Μπάιντεν, αναφέρθηκε στις συναντήσεις του την επόμενη μέρα με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και άλλους ηγέτες διαφόρων θρησκευμάτων της Κύπρου. Ακολούθως, θα επισκεφθεί το Προεδρικό Μέγαρο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα προς τιμή του κ. Μπάιντεν.
Ο κ. Μπάιντεν θα μεταβεί επίσης στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία για να τιμήσει τον Αμερικανό πρέσβη Ρότζερ Ντέιβις και την γραμματέα του Αντουανέτα Βαρνάβα, που είχαν δολοφονηθεί τον Αύγουστο του 1974.
Όπως είπε, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα μεταβεί και στη νεκρή ζώνη, «όπου θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, με τους οποίους θα συζητήσει τον κρίσιμο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν, δημιουργώντας όραμα για το μέλλον της Κύπρου μετά τη λύση, υποστηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών».
Εν τω μεταξύ, στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας θα συναντηθούν απόψε με το Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, με τον οποίο θα συζητήσουν ζητήματα της επίσκεψης Μπάιντεν στην Κύπρο και ειδικότερα το «επίμαχο θέμα» της συνάντησης του Αμερικανού αντιπροέδρου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Έρογλου και κυρίως για το χώρο της συνάντησής τους. Από αμερικανικής πλευράς φαίνεται ότι έχουν δοθεί υποσχέσεις ότι αν και ο κ. Μπάιντεν θα μεταβεί στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού, η συνάντησή του με τον κ. 'Ερογλου δεν θα πραγματοποιηθεί στο λεγόμενο «Προεδρικό Μέγαρο».
Διαβάστε επίσης: Γεύμα στον Ταλάτ παραθέτει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης