Στην Κύπρο σήμερα ο Τζον Μπάιντεν

Μέσα σε κλίμα έντονων αντιδράσεων, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, φθάνει στις 6.30 το απόγευμα στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με την σύζυγο του Τζιλ.
4'

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη στην Κύπρο Αμερικανού αντιπροέδρου, ύστερα από 52 χρόνια. Το 1962 είχε επισκεφθεί το νησί ο τότε αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Λίντον Τζόνσον.

Τα κόμματα, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών υποστηρίζουν ότι η συνάντηση Μπάιντεν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, στα κατεχόμενα θα αποβεί επιζήμια, διότι θα αναβαθμίσει το παράνομο τουρκοκυπριακό καθεστώς.

Εξάλλου, σε αμηχανία βρίσκεται η τουρκοκυπριακή ηγεσία αναφορικά με τον χειρισμό του θέματος της Αμμοχώστου, στο οποίο η Λευκωσία αναμένει μια ανακοίνωση προθέσεων από τις ΗΠΑ για την είσοδο εμπειρογνωμόνων στην κλειστή περιοχή της πόλης με στόχο την εκπόνηση μελέτης για την ανοικοδόμηση της.

Η κυβέρνηση του προέδρου Αναστασιάδη αναφέρει πως έχει τις διαβεβαιώσεις της αμερικάνικης κυβέρνησης, «ότι προς αποφυγή της οποιασδήποτε απόπειρας αξιοποίησης της συνάντησης για άλλους λόγους, ο αντιπρόεδρος θα συναντηθεί όχι στο σύνηθες γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη αλλά σε παρακείμενο κτίριο, χωρίς τους οποιουσδήποτε συμβολισμούς».

Επίσης, η κυπριακή κυβέρνηση αποβλέπει στην περιφερειακή αναβάθμιση της Κύπρου, λόγω των υδρογονανθράκων. Την ίδια στιγμή υπάρχει ο φόβος ότι θα της ζητηθούν πολλά σε σχέση με τις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για την κρίση στην Ουκρανία. Ο γγ του ΑΚΕΛ, 'Αντρος Κυπριανού, προειδοποίησε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτό.

Η κυβέρνηση Ομπάμα δια του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, αλλά και δια αξιωματούχων του Λευκού Οίκου έχει χαρακτηρίσει την Κύπρο στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ. Και δείχνει, εμπράκτως, με την επίσκεψη του κ. Μπάιντεν ότι λαμβάνει υπόψη την έμφαση προς δυσμάς που χαρακτηρίζει την εξωτερική πολιτική του Νίκου Αναστασιάδη, με αρχιτέκτονα τον ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη.

Στο διμερές μέρος της επίσκεψης Μπάιντεν θα συζητηθούν η σύμπραξη των χωρών της ανατολικής Μεσογείου στην ενέργεια, για τροφοδότηση της Ευρώπης με αέριο το συντομότερο δυνατόν. Η ανατολική Μεσόγειος έχει αναδειχθεί σε κρίσιμο χαρτί στην ενεργειακή τράπουλα και η Κύπρος αποτελεί ένα από τα κομμάτια του παζλ, με βαρύνουσα σημασία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν θα συνοδεύεται στην Κύπρο από τον 'Εϊμος Χοκστάιν, βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών για την ενεργειακή διπλωματία. Ο Χοκστάιν είναι ο άνθρωπος που κινείται στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου (Ισραήλ, Κύπρος, Αίγυπτος, Λίβανος, Τουρκία, Ελλάδα) σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει συνθήκες περιφερειακής συνεργασίας, με όχημα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αμερικανικοί κολοσσοί που ασχολούνται με την ενέργεια, όπως η γνωστή Halliburton, ανοίγουν εντός ολίγων μηνών γραφεία στην Κύπρο (Λάρνακα),- ενώ δεν αποκλείεται και άλλη εταιρεία να ανακοινώσει κάτι ανάλογο προσεχώς. Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει σύντομα να ακούσει καλά νέα από τις έρευνες στα οικόπεδα που έχει παραχωρήσει σε Eni και Total. 'Αλλωστε η αύξηση των ποσοτήτων θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας, το ζεύγος Μπάιντεν θα υποδεχθεί ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης. Ο Τζο Μπάιντεν θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό, δίνοντας έμφαση στην ισχυρή διμερή σχέση Ηνωμένων Πολιτειών - Κυπριακής Δημοκρατίας και αναμένεται να επιβεβαιώσει την ισχυρή στρατηγική εταιρική σχέση, που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο χωρών.

Αύριο, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα συναντηθεί χωριστά με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς 'Ερογλου. Επίσης, θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και με ηγέτες διαφόρων θρησκευμάτων της Κύπρου. Ο Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί, επίσης, στην αμερικανική πρεσβεία για να αποτίσει φόρο τιμής στον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρότζερ Ντέιβις, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1974. Θα επισκεφθεί επίσης τη νεκρή ζώνη, όπου θα μιλήσει σε επιχειρηματίες και παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών και από τις δύο κοινότητες. Για το βράδυ είναι προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με τους κυρίους Αναστασιάδη- Έρογλου και την ειδική αντιπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ, Λίζα Μπάντεχαϊμ.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα φτάσει στην Κύπρο με το Air Force Two και θα συνοδεύεται από 400 ατόμα, πλείστα εκ των οποίων αποτελούν το προσωπικό ασφαλείας. Στην Κύπρο θα μεταφερθούν επίσης τρεις θωρακισμένες λιμουζίνες Κάντιλακ, πέρα από τα υπόλοιπα αυτοκίνητα συνοδείας του αντιπροέδρου. Μόνο οι σωματοφύλακες θα γνωρίζουν σε ποια από τις τρεις λιμουζίνες θα επιβαίνει ο Τζο Μπάιντεν, προφανώς για λόγους ασφαλείας. Την ευθύνη της ασφάλειας του αντιπροέδρου έχει η Μυστική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.