Υπό την εποπτεία της ΕΚΤ οι κυπριακές τράπεζες
Η αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, των εξελίξεων που αφορούν την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο, είπε ότι στόχος της τραπεζικής ένωσης είναι να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ του εθνικού χρέους και των τραπεζών, να αποκατασταθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη και να διασφαλιστεί ότι οι φορολογούμενοι δεν θα ξαναπληρώσουν για να σώσουν τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρκοπουλιώτη, το διάστημα 2008-2010 στην Ευρωπαϊκή Ένωση δόθηκε 1,6 τρις ευρώ υπό τη μορφή κρατικής βοήθειας και εγγυήσεων για τη διάσωση τραπεζών - ποσό που αντιστοιχεί στο 13% του ΑΕΠ της Ένωσης.
Βασικοί πυλώνες της τραπεζικής ένωσης, όπως τους ανέλυσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο, θα είναι πρώτον, το νέο κανονιστικό πλαίσιο με κοινούς κανόνες για τις τράπεζες και στα 28 κράτη μέλη, που διασφαλίζουν ότι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ (ανά καταθέτη / ανά τράπεζα) προστατεύονται ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε στην ΕΕ.
Δεύτερον, από το Νοέμβριο του 2014, η ΕΚΤ θα είναι η εποπτική αρχή όλων των 6000 τραπεζών της ζώνης του ευρώ στο πλαίσιο του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ θα εποπτεύει απευθείας τις λεγόμενες σημαντικές τράπεζες, δηλαδή πιστωτικά ιδρύματα που:
διαθέτουν πάγια άνω των 30 δις
τα πάγιά τους αποτελούν τουλάχιστον το 20% του εθνικού ΑΕΠ
έχουν σημαντικές διασυνοριακές εργασίες
ή έχουν ζητήσει ή λάβει απευθείας οικονομική βοήθεια από τον EFSF ή τον ESM.
Ανέρχονται σε περίπου 130 και αντιπροσωπεύουν το 85% των παγίων στην ΕΕ.
Από την άλλη, οι μικρότερες τράπεζες θα εποπτεύονται από τις εθνικές εποπτικές αρχές, ωστόσο, η ΕΚΤ μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποφασίσει να εποπτεύσει απευθείας ένα ή και περισσότερα από τα συγκεκριμένα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να διασφαλίσει τη συνεπή εφαρμογή των υψηλού επιπέδου κανόνων εποπτείας.
Ο τρίτος πυλώνας είναι ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης, για τη λειτουργία του οποίου θα δημιουργηθεί ένα Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, αποτελούμενο από την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αρμόδιες εθνικές αρχές, ως μόνιμα μέλη και σε περίπτωση που μια τράπεζα, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα πρέπει να εξυγιανθεί, η ΕΚΤ θα ειδοποιεί το Συμβούλιο, το οποίο και θα καθορίσει τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την εξυγίανση της τράπεζας.
Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να συμβαδίζουν με το ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών, δηλαδή, οι μέτοχοι και οι πιστωτές της τράπεζας θα επωμιστούν αρχικά το κόστος για την εξυγίανση της τράπεζας.
Όπως είπε ο κ. Μαρκοπουλιώτης, τις περισσότερες φορές, οι εισφορές από τους μετόχους και τους πιστωτές θα είναι επαρκείς για τη χρηματοδότηση της εξυγίανσης, ενώ εάν χρειαστούν επιπλέον πόροι θα χρησιμοποιηθεί το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών, στο οποίο θα συνεισφέρουν οι ίδιες οι τράπεζες και όχι οι φορολογούμενοι.
Στόχος είναι τα επόμενα οχτώ χρόνια το Ταμείο να διαθέτει δύναμη πυρός ύψους 55 δις ευρώ, ποσό που θα αντιστοιχεί στο 1% των προστατευμένων καταθέσεων των τραπεζικών ιδρυμάτων της τραπεζικής ένωσης.
ΠΗΓΗ sigmalive.com
Διαβάστε επίσης