Συνάντηση Αναστασιάδη- Ντράγκι

Θέματα που αφορούν τον κυπριακό χρηματοπιστωτικό τομέα θα συζητήσει σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, σε συνάντηση στη Φραγκφούρτη.
2'


Ερωτηθείς τι θα πρέπει να αναμένεται από τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «τα όσα λέγονται δημόσια ή όσα μπορεί να λεχθούν δημόσια δεν θα είναι προς όφελος αυτού που επιδιώκουμε, και συνεπώς δεν θα ήθελα να κάμω συγκεκριμένη αναφορά».

Στη συνάντηση ο κ . Αναστασιάδης θα συνοδεύεται από τον υφυπουργό παρά τω προέδρω Κωνσταντίνο Πετρίδη, τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Το απόγευμα, ο κ. Αναστασιάδης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο θα γίνει ανταλλαγή απόψεων με τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ - Γιούνκερ.

Αύριο ο Κύπριος πρόεδρος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ.

Το Σεπτέμβριο ωστόσο ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσινγκτον όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζό Μπάιντεν.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι στο παρόν στάδιο συζητούνται οι λεπτομέρειες για τον χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Είπε, επίσης, ότι κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συναντήσεις και με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, καθώς και αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Θέση των Αμερικανών είναι ότι η Τουρκία θα έχει κόστος, αν δεν συμβάλλει στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού και δεν αποδείξει με συγκεκριμένες ενέργειες ότι στηρίζει τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κύριος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι συνέχιση της αρνητικής στάσης της Τουρκίας θα είχε επιπτώσεις σε θέματα συνεργασίοας στην περιοχή, στην ευρωπαϊκή της προοπτική και στην εξωτερική της πολιτική.

Για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι διαπίστωσή του είναι πως η αμερικανική πλευρά αντιλαμβάνεται την προστιθέμενη αξία που θα έχουν, αφού θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και θα δώσουν το μήνυμα ελπίδας ότι αυτή τη φορά μπορεί να υπάρξει λύση.

Τόνισε, επίσης, ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Τουρκία να αποδείξει στην πράξη ότι επιθυμεί λύση του κυπριακού.

Διαβάστε επίσης: Ήχησαν οι σειρήνες στην ελεύθερη Κύπρο