Προειδοποίηση Γιωρκάτζη για τις συνέπειες μη ψήφισης του ν/σ για εκποιήσεις
Αυστηρή προειδοποίηση για τις συνέπειες, που θα υπάρξουν από τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, απηύθυνε σήμερα η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, στη Βουλή.
Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη δήλωσε ότι το θέμα των εκποιήσεων. Συνδέεται άμεσα με τις κεφαλαιακές ανάγκες, που θα προκύψουν από τα τεστ αντοχής του Οκτωβρίου. Σε περίπτωση μη ψήφισης του νομοσχεδίου, είπε, θα μηδενιστεί η αξία, που έχουν τα δάνεια ως περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών, για σκοπούς stress tests.
Αν η εκποίηση των ακινήτων γίνει σε ενάμιση χρόνο, εξήγησε η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, θα ληφθεί υπόψη η παρούσα αξία του ακινήτου, ενώ αν η εκποίηση γίνει σε είκοσι χρόνια, τότε η αξία του ακινήτου θα είναι μικρότερη.
Η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας υπέδειξε ότι άμεση συνέπεια από τη μη ψήφιση της νομοθεσίας θα είναι να μεγαλώσει η κεφαλαιακή τρύπα των τραπεζών, με αποτέλεσμα να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Τράπεζα Κύπρου, όσο και η Ελληνική Τράπεζα, αναμένεται να ανακεφαλαιοποιηθούν με ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ ο Συνεργατισμός με χρήματα από το πρόγραμμα, που θα μετρήσουν στο δημόσιο χρέος.
Υπό το βάρος των επικρίσεων ότι οι Τράπεζες δεν προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις δανείων, και επικαλούμενη στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2014, η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε πως υποβλήθηκαν 6.779 λογαριασμοί για αναδιάρθρωση, ύψους €1,2 δις. Έγνοια της Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε η κα Γιωρκάτζη, είναι να μην γίνονται βεβιασμένες αναδιαρθρώσεις, για χάριν των αναδιαρθρώσεων.
Παράλληλα, επισήμανε ότι όταν κλείσει το μεγάλο κεφάλαιο της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, η Κεντρική Τράπεζα θα ασχοληθεί περισσότερο με το θέμα των επιτοκίων και την αναδιάρθρωση των δανείων.
Η Διοικητής της Κεντρικής είπε ακόμα ότι το σύνολο των δανείων ανέρχεται στα 52,5 δις ευρώ, προσθέτοντας ότι τα 10 δις έχουν εξασφάλιση κατοικία, εκ των οποίων τα 4 δις δεν εξυπηρετούνται.
Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ επεξεργάζονται νομοσχέδιο για τις καταχρηστικές ρήτρες των Τραπεζών, επιδιώκοντας ρυθμίσεις, οι οποίες θα περιορίσουν τις στρεβλώσεις, που υπάρχουν στα επιτόκια και το κόστος δανεισμού.
«Έχουμε δαιμονοποιήσει κάποια θέματα, αλλά χωρίς υγιείς τράπεζες δεν υπάρχει οικονομία. Μπορεί να φταίνε οι τράπεζες σε πολλά πράγματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι οφειλέτες δεν θα πληρώνουν τις δόσεις τους» δήλωσε χαρακτηριστικά η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας.
ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ
Διαβάστε επίσης
Στο €1,3 δισ. το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στη Κύπρο