Τα επιχειρήματα Αναστασιάδη ενώπιον των Ευρωπαίων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια του εκπροσώπου οικονομικών και νομισματικών θεμάτων, χαρακτηρίζει τις νομοθεσίες που ψήφισε η Βουλή και συνοδεύουν το νομοσχέδιο των εκποιήσεων, ως μη συμβατές με τις απαιτήσεις του μνημονίου.
Ο Simon O' Connor, ανέφερε, ότι η επιτροπή, θα ενημερώσει το Eurogroup της Παρασκευής για τις τελευταίες εξελίξεις.
Πρόσθεσε δε, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παραμένει σε στενή επαφή με τις κυπριακές αρχές, και αναμένει εξηγήσεις, για τα βήματα στα οποία θα προβούν.
Η αναφορά του Γενικού Εισαγγελέα για τις τέσσερεις προτάσεις νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο θα διαβιβαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες στο Eurogroup της Παρασκευής. Επιδίωξη της κυβέρνησης, σύμφωνα με έγκυρες πηγές είναι:
Σε πρώτη φάση, να πειστούν, κυρίως με πολιτικά επιχειρήματα, οι υπουργοί οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, να εγκρίνουν την αποδέσμευση της επόμενης δόσης, ίσως θέτοντας προϋποθέσεις.
Αν δεν επιτευχθεί το πιο πάνω, να δοθεί παράταση για μελέτη του νομοσχεδίου, χωρίς να υπάρξει αναφορά του Eurogroup σε αναστολή του προγράμματος στήριξης της Κύπρου για μη συμμόρφωση (non compliant). Το λεκτικό της απόφασης είναι ιδιαιτέρως σημαντικό.
Αν και για τους επόμενους μήνες δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα με την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών, από κυβερνητικής πλευράς θεωρείται ότι ο χαρακτηρισμός της Κύπρου ως μή συμμορφούμενο μέρος από το Eurogroup θα επηρέαζε αρνητικά, την εικόνα της κυπριακής οικονομίας και τη συνέχιση της χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές.
Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο η απόδοση των κυπριακών ομολόγων σημειώνει σημαντική πτώση σε επίπεδα κοντά στο 4,5%. Περαιτέρω το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εκτιμά ότι ενδεχομένως να ακολουθήσουν και αρνητικές αναφορές των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Ενώ, το σημαντικότερο, ενέχεται και ο κίνδυνος να υπάρξει αρνητικός αντίχτυπος στις παραδοχές που θα χρησιμοποιηθούν στα τεστ αντοχής των κυπριακών τραπεζών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με ευρωπαίους ηγέτες ανάμεσά τους και ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο. Στην επιχειρηματολογία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προτάσσει σύμφωνα με πληροφορίες ότι:
Το πρόγραμμα της Κύπρου, το οποίο όπως διαφαίνεται θα είναι το Ευρωπαϊκό μοντέλο για διασώσεις τραπεζών, είναι επιτυχημένο και είναι σημαντικό για τους θεσμούς της Ευρωζώνης.
Δεν υπήρξε καμία παρέκκλιση των συμφωνηθέντων από τις κυπριακές αρχές.
Λαμβανομένων υπόψη των μέτρων που εφαρμόστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν, όπως το κούρεμα καταθέσεων, είναι άδικο η Κύπρος να τεθεί και πάλι στη "γωνία".
Οι νομοθεσίες εγκρίνονται από τη Βουλή και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να τις σέβεται.
Η αναφορά των τεσσάρων νομοθεσιών εκπηγάζει από το Σύνταγμα ως επίσης και οι αρμοδιότητες του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Σίγμα, αν και από πλευράς ηγετών υπάρχει ανταπόκριση, από τους τεχνοκράτες της τρόικας δεν υπάρχει έδαφος συνεννόησης.
Οι τεχνοκράτες θέλουν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο μετά από τυχόν απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση της δόσης, το Ανώτατο Δικαστήριο να δώσει το πράσινο φως στις προτάσεις νόμου των κομμάτων. Ουσιαστικά θέλουν να διασφαλίσουν την εφαρμογή του νόμου των εκποιήσεων χωρίς αυτός να αποδυναμώνεται από παράλληλα νομοθετήματα.
Πηγές από την Τρόϊκα ανέφεραν στο Σίγμα ότι σε περίπτωση αποδοχής εκ μέρους τους, των προτάσεων νόμου που συνοδεύουν το νομοσχέδιο των εκποιήσεων θα ήταν ωσάν να αφόπλιζαν τους εαυτούς τους.
Σύμφωνα με τεχνοκράτες των δανειστών, σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχαναν το μεγαλύτερο όπλο άσκησης πίεσης προς την Κύπρο για εφαρμογή του μνημονίου.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δώσει σαφείς οδηγίες για επίσπευση της ετοιμασίας του πλαισίου αφερεγγυότητας. Οι προσπάθειες κινούνται σε δύο επίπεδα.
Το πρώτο αφορά στη συγγραφή του πλαισίου που όπως αποκάλυψε προχθές το Σίγμα, έχει ανατεθεί στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα σε δικηγορικά γραφεία.
Την ίδια ώρα η Κεντρική Τράπεζα καλείται να συλλέξει και να τροφοδοτήσει τους νομοθέτες με τα λεπτομερή στοιχεία των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών και του Συνεργατισμού που απαιτούνται, το συντομότερο δυνατό.
πηγη ΣΙΓΜΑ
Διαβάστε επίσης
Στον αέρα το πρόγραμμα και η επόμενη δόση