ΚΤ Κύπρου: Νόμιμη η στελέχωση του Γραφείου Διοικητή
“Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΤΚ δεν προτίθεται να την ανακαλέσει ή να την ακυρώσει ενόσω συντρέχουν οι λόγοι που οδήγησαν στην εν λόγω απόφαση”, προσθέτει η κ. Στυλιανού σε γραπτή δήλωσή της.
Αναφέρει επίσης ότι “μετά τη δημοσιοποίηση των σχετικών επιστολών του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΤΚ δίδει στη δημοσιότητα την επιστολή της ΚΤΚ, ημερομηνίας 15 Σεπτεμβρίου 2014, για ολοκληρωμένη ενημέρωση της κοινής γνώμης”, όπως σημειώνει.
Στην επιστολή της προς τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η κ. Γιωρκάτζη αφού σημειώνει ότι η επιστολή του κ. Μιχαηλίδη με ημερομηνία 4 Σεπτεμβρίου 2014 προς τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, η οποία κοινοποιήθηκε προς την ίδια και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, μελετήθηκε με τη δέουσα προσοχή στη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου με ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου 2014, αναφέρει το ΔΣ της ΚΤΚ, “λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη περίοδο που διανύει η Κεντρική Τράπεζα, επαναβεβαίωσε την ανάγκη για συνεχή στήριξη του Γραφείου Διοικητή από προσωπικό που έχει προϋπηρεσία στα συγκεκριμένα καθήκοντα και κατά συνέπεια γνωρίζει ιστορικά δεδομένα του Γραφείου Διοικητή έτσι ώστε να στηρίζει τη νέα Διοικητή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.
Όπως αναφέρει, “η απόφαση για εργοδότηση της κας Κ. Σάββα σε καθήκοντα στο Γραφείο Διοικητή λήφθηκε με γνώμονα την ιδιαιτερότητα της επαγγελματικής σχέσης του προϊσταμένου με την ιδιαιτέρα γραμματέα του (την οποία και εσείς αναγνωρίζετε) καθώς και το δικαίωμά του να την επιλέγει”.
Προσθέτει ότι το ΔΣ, αφού έλαβε υπόψη ότι ακολουθήθηκαν οι νενομισμένες διαδικασίες, ενήργησε σύμφωνα με τον περί της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Νόμο του 2002 (Ν.138(Ι)/2002) (όπως αυτός τροποποιήθηκε μεταγενέστερα) και τις περί Υπαλλήλων της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (Όροι Υπηρεσίας) Οδηγίες του 2004 Κ.Δ.Π. 233/2004 (όπως αυτές τροποποιήθηκαν μεταγενέστερα).
Στην επιστολή της προς τον Γενικό Ελεγκτή, η κ. Γιωρκάτζη σημειώνει ότι “το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση κατόπιν γνωμάτευσης του νομικού συμβούλου της Τράπεζας” και προσθέτει ότι “με βάση την εν λόγω γνωμάτευση δυνάμει του Νόμου παρείχετο το δικαίωμα στο Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσει με τη συγκεκριμένη εργοδότηση”.
“Περαιτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο, έχοντας πλήρη επίγνωση των συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία, χωρίς να μπορεί όμως να παραγνωρίζει τη βασική υποχρέωσή του για διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των Τμημάτων/Υπηρεσιών της Κεντρικής Τράπεζας και του Γραφείου του Διοικητή και εφόσον οι ενέργειες του είναι καθόλα νόμιμες, δεν μπορεί να ανακαλέσει την αρχική του απόφαση”, προσθέτει.
Σε σχέση με την αναφορά του Γενικού Ελεγκτή για σύναψη σύμβασης εργοδότησης ορισμένης διάρκειας με πρώην υπαλλήλους της Κεντρικής Τράπεζας κατά το 2012, η κ. Γιωρκάτζη αναφέρει ότι αυτές οι συμβάσεις “έγιναν, όπως και εσείς αναφέρετε στην επιστολή σας, υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες και προϋποθέσεις”, προσθέτοντας ότι “τα εν λόγω συμβόλαια έχουν ήδη τερματιστεί”.
Αναφέρει επίσης ότι “στο Γραφείο Διοικητή έχει επίσης μετακινηθεί μόνιμο προσωπικό το οποίο εκπαιδεύεται στα συγκεκριμένα καθήκοντα”.
Επιπλέον, αναφέρει ότι το ΔΣ της ΚΤΚ “θα ανέμενε, ωστόσο, ως η συνήθης πρακτική που εφαρμόζουν τόσο οι εξωτερικοί ελεγκτές όσο και η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, να του κοινοποιούνταν γραπτώς οι θέσεις σας ώστε να του παρείχετο η ευκαιρία να εκφέρει και τις δικές του απόψεις, προτού δημοσιοποιηθούν οι οποιεσδήποτε θέσεις σας”.
Τέλος, η Διοικητής της ΚΤΚ αναφέρει στην επιστολή της προς τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας ότι το ΔΣ της Τράπεζας και η ίδια προσωπικά “προσβλέπουμε στην αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία με την Υπηρεσία σας” και προσθέτει: “Επαφίεται στη δική σας κρίση αν η παρούσα επιστολή, για λόγους διαφάνειας, θα δοθεί στη δημοσιότητα”.
ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΗΣ
Διαβάστε επίσης
Eurostat: Αύξηση κατά 100 εκατ. στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου