Ερογλου για Κυπριακό: Ακολουθεί σκληρή διαπραγμάτευση

Μετά τη Νέα Υόρκη, θα ακολουθήσει μια σκληρή διαδικασία στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου σε διάγγελμά του από τον παράνομο Μπαϊράκ στους Τουρκοκυπρίους.
4'

Λέγοντας ότι οι πραγματικές διαπραγματεύσεις θα γίνουν βάσει μιας αρχής σύμφωνα με την οποία όλοι θα κερδίζουν (win-win), είπε ότι θα υπάρξει πάρε-δώσε στις διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι να προχωρήσουν σε ένα καλύτερο στάδιο.

Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι προσανατολισμένες στο αποτέλεσμα, ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος και όλοι θα πρέπει να δουν τί είναι δυνατό να γίνει με έναν οδικό χάρτη. Κάλεσε παράλληλα τη διεθνή κοινότητα να κάνει βήματα ώστε "να σταματήσει την καθυστέρηση στη διαδικασία από την ελληνοκυπριακή κοινότητα", κατά την έκφρασή του.

Ο κ. Έρογλου ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά καθυστερεί τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να φθάσουν στη διαδικασία του πάρε-δώσε. Πρόσθεσε ότι με τις προσπάθειες της τουρκοκυπριακής πλευράς, έγινε δυνατή η αξιολόγηση κατά την πρώτη φάση και δόθηκαν γραπτές προτάσεις για έξι ζητήματα στη δεύτερη φάση.

Λέγοντας ότι η δεύτερη φάση ολοκληρώθηκε με τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Έρογλου υποστήριξε ότι η τ/κ πλευρά είναι στο τραπέζι με λογικές προτάσεις, αλλά η ε/κ έχει μια "μαξιμαλιστική προσέγγιση", κατά την έκφρασή του.

Είπε ακόμα ότι σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να γίνει πάρε-δώσε, ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε, "η ε/κ πλευρά με τη στάση της κάνει κάτι τέτοιο δύσκολο και αποφεύγει να πει στον κόσμο ότι θα γίνει ένα πάρε-δώσε". Ο κ. Έρογλου εξέφρασε την προσδοκία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να πει "την αλήθεια" στον κόσμο.

Αναφορικά με τις προτάσεις της ε/κ πλευράς, ο κ. Έρογλου είπε ότι οι προτάσεις για την εκλογή της εκτελεστικής εξουσίας, για το να καταστεί η συμφωνία που θα επιτευχθεί πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ, οι μόνιμες παρεκκλίσεις, το θέμα των περιουσιών και άλλα θέματα είναι εκτός συζήτησης. Πρόσθεσε πως τα όσα άκουσαν από την ε/κ πλευρά για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων τους ενόχλησαν πολύ.

Είπε ότι τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή ανέδειξαν τη σημασία και την ανάγκη διατήρησης των εγγυήσεων και ανέφερε ότι η συνέχιση των αποτελεσματικών και ντε φάκτο εγγυήσεων της Τουρκίας είναι αναπόφευκτη, προσθέτοντας ότι "δεν θα επιτρέψουμε να τις αντικαταστήσει οποιαδήποτε χώρα ή διεθνής οργανισμός".

Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις προτάσεις της ε/κ πλευράς για το θέμα της υπηκοότητας και είπε ότι δεν θα αποδεχθούν οποιεσδήποτε προτάσεις που θα διαχωρίζουν «τους πολίτες της ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι η εισήγηση της τ/κ πλευράς ήταν όπως όλοι οι «πολίτες της ΤΔΒΚ» παραμείνουν «πολίτες στο νέο συνεταιριστικό κράτος".

Ο κ. Έρογλου δήλωσε επίσης ενοχλημένος από τις προτάσεις της ε/κ πλευράς για το εδαφικό, και είπε ότι δεν έχουν αποδεχθεί ή διαπραγματευτεί οποιονδήποτε χάρτη, υποστηρίζοντας ότι "όπως εκ των προτέρων συμφωνήθηκε, το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο τέλος". Αναφέροντας ότι η ε/κ πλευρά θέλει μεγάλο μέρος του εδάφους, πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αναμένουν μια κατάσταση όπου άνθρωποι θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, θα χάσουν τις δουλειές τους και θα υποφέρουν εκ νέου.

«Είμαστε υπέρ της ειρήνης και μιας συμφωνίας που θα είναι επωφελής για την περιοχή και την ανθρωπότητα. Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε μια βιώσιμη λύση που δεν θα παίρνει τους Τούρκους της Κύπρου στην εποχή πριν από το 1974 ", ανέφερε.

Υποστήριξε ότι η τ/κ πλευρά κάνει το παν και δείχνει την απαραίτητη ευελιξία, και πρόσθεσε ότι αν η Ελλάδα, ο ΟΗΕ και η ΕΕ κάνουν επίσης ότι είναι δυνατόν, τότε η ε/κ πλευρά θα φθάσει σε σημείο συμφωνίας, αλλιώς, κατά την έκφρασή του, "θα συνεχιστεί η αδιαλλαξία της ε/κ πλευράς".

Στόχος της τ/κ πλευράς, πρόσθεσε, είναι η επίτευξη συμφωνίας σε σύντομο χρονικό διάστημα και η διεξαγωγή δύο χωριστών δημοψηφισμάτων ώστε οι δύο κοινότητες να εκφράσουν τη βούλησή τους.

πηγη ΠΟΛΙΤΗΣ

Διαβάστε επίσης
Συνάντηση Βενιζέλου-Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη