Βρετανός Υπατος Αρμοστής: Το κλειδί για λύση βρίσκεται με τους Κυπρίους
Επιπλέον επεσήμανε ότι η διευθέτηση του Κυπριακού θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και σημειώνοντας ότι κανένας δεν μπορεί να υποθέσει ότι μια "παγωμένη διένεξη" - όπως είπε – θα παραμείνει ως έχει.
Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, τόνισε ότι η λύση θα είναι μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με μία ιθαγένεια, μια κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα, θέση που υποστηρίζουν οι φίλοι της Κύπρου, όπως είπε.
"Μόλις έφθασα στην Κύπρο, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ και να περπατήσω στη νεκρή ζώνη. Στο μυαλό πάντα η ίδια σκέψη – αυτή η κατάσταση είναι σπατάλη δυνατοτήτων. Η συνέχιση της διαίρεσης στην Κύπρο είναι πράγματι σπατάλη," σημείωσε.
Ο κ. Τοντ εκτιμά ότι η Τουρκία επιθυμεί τη λύση του προβλήματος και στηρίζει τις προσπάθειες των ΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση, προσθέτοντας παράλληλα ότι οι καλές σχέσεις με την Άγκυρα δεν είναι αντίθετες με καλές σχέσεις με άλλους.
Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες συναντήσεις του Τουρκοκύπριου Οζντίλ Ναμί, στο Λονδίνο με Βρετανούς αξιωματούχους, επανέλαβε ότι η Βρετανία αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και καμία άλλη οντότητα, προσθέτοντας ότι το ΗΒ αποδίδει μεγάλη σημασία στο διάλογο με τους Τουρκοκυπρίους και θα συνεχίσει αυτό το διάλογο. Είπε ακόμα ότι θεωρεί πως οι εξηγήσεις που έδωσε το Λονδίνο σε σχέση με το θέμα είναι "λογικές."
Για τις διμερείς σχέσεις, είπε ότι είναι εξαιρετικά στενές ενώ αναφέρθηκε και στις ανθρώπινες καθώς και τις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι Βρετανία και Κύπρος διατηρούν εμπορικούς δεσμούς, συνεργάζονται στενά για την καταπολέμηση του εγκλήματος, τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα στην Κύπρο και σε πολλούς άλλους τομείς.
Σε ό,τι αφορά το ρόλο των Βρετανικών Βάσεων, είπε ότι "είναι πολύ σημαντικές για την Κύπρο, το ΗΒ, την Ευρώπη και την κοινή ασφάλεια μας".
Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Τοντ είπε ότι τα ψηφίσματα των ΗΕ και η Κοινή Διακήρυξη, στην οποία κατέληξαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, καθορίζουν το πλαίσιο της λύσης, σημειώνοντας ότι η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει την επίλυση του Κυπριακού. Ελλάδα, Τουρκία, ΗΒ, τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ όλοι στηρίζουν τη λύση, ανέφερε.
Για το Κυπριακό
Οι Κύπριοι φαίνεται να προσδοκούν την επίλυση του προβλήματος, πρόσθεσε.
Κληθείς να προσδιορίσει την υποστήριξη της Τουρκίας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, αναφέρθηκε στη σημασία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, στη στήριξη του Λονδίνου στην ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας και πρόσθεσε "αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι αντίθετο με καλές σχέσεις με άλλους."
"Εκτιμώ ότι η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί να δει λύση στο Κυπριακό, στηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ και έχει ξεκαθαρίσει την επιθυμία της να ενεργοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση," είπε.
Ερωτηθείς κατά πόσο βλέπει αντίθεση μεταξύ των δημόσιων δηλώσεων Τούρκων επισήμων και Τουρκοκύπριων πολιτικών και των όσων έχουν συμφωνηθεί αναφορικά με τη λύση, σημείωσε ότι η Κοινή Διακήρυξη "αποτελεί μια ξεκάθαρη δήλωση" σε ό,τι αφορά τη λύση που θα επιτευχθεί, τονίζοντας ότι όλοι συμφωνούν ότι το υφιστάμενο στάτους κβο δεν είναι αποδεκτό. Το ΗΒ θα πράξει ό,τι είναι δυνατό προς την κατεύθυνση της λύσης.
"Τα κομμάτια είναι εκεί αλλά στο τέλος της ημέρας οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων είναι εκείνοι που θα συμφωνήσουν, μετά ο κόσμος θα ψηφίσει σε δημοψήφισμα," ανέφερε.
Σε ερώτηση πού βρίσκεται το κλειδί της λύσης, απάντησε "βρίσκεται εδώ ανάμεσα στους Κυπρίους, που θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία."
Σε άλλη ερώτηση για το ρόλο της Τουρκίας, δεδομένου ότι συνεχίζει να κατέχει μέρος της Κύπρου, είπε ότι οι Κύπριοι θα πρέπει να αισθάνονται "άνετα" με τη λύση ενώ αναφέρθηκε και στις πολλές δικοινοτικές πρωτοβουλίες που προέρχονται από τους Κυπρίους, κάτι – που όπως σημείωσε – αποτελεί απόδειξη του τρόπου με τον οποίον ο κόσμος προωθεί την εμπέδωση της εμπιστοσύνης. Αυτό, είπε, είναι σημαντικό, προσθέτοντας ότι υπάρχουν φίλοι στην περιοχή που ενθαρρύνουν την προσπάθεια για λύση, τα ΗΕ υποστηρίζουν ένθερμα αυτές τις προσπάθειες και υπάρχει θέληση για να βοηθήσουν.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην περιοχή, σε σχέση με την Κύπρο, απάντησε "δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι η Κύπρος δεν επηρεάζεται και δεν θα επηρεαστεί στο μέλλον από εξελίξεις, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι το στάτους κβο θα συνεχίσει" ως έχει, επισημαίνοντας ότι τα περιφερειακά προβλήματα ενισχύουν τη θέση ότι είναι σημαντικό για τους Κύπριους να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό.
Ανέφερε επίσης ότι επιβάλλεται η ΕΕ να είναι ενωμένη στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης και να υπάρξει μια συνεχής, σοφή και συνεπής προσέγγιση για να τεθεί φραγμός στο Ισλαμικό Κράτος, λέγοντας ότι αποτελεί ένα οργανισμό που έχει υιοθετήσει μια "βάναυση και δολοφονική προσέγγιση", που οδήγησε σε μια ανθρωπιστική καταστροφή.
Το ΗΒ, είπε, είναι πρωτοστάτης στην διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας σε χιλιάδες κόσμου και έχει ήδη αποστείλει βοήθεια αξίας 25,000 στερλινών.
Για τις Βρετανικές Βάσεις
Αναφορικά με το ρόλο των Βρετανικών Βάσεων, σε σχέση με ανθρωπιστικές, στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις, είπε ότι οι Βάσεις αποτελούν ένα "πολύ σημαντικό στοιχείο στον τρόπο με τον οποίο το ΗΒ και η Κύπρος είναι σε θέση να αντιδρούν για να αντιμετωπίζουν προκλήσεις".
Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του προς την κυπριακή Κυβέρνηση για τη στήριξη που προσφέρει σε αυτό τον τομέα. Απαντώντας την ερώτηση, απέφυγε να σχολιάσει επιχειρησιακά θέματα που αφορούν τις Βάσεις, λέγοντας "παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά."
"Εκτιμούμε ότι οι κυρίαρχες Βρετανικές Βάσεις είναι πολύ σημαντικές για την Κύπρο, το ΗΒ και την Ευρώπη και την κοινή μας ασφάλεια. Οι διμερείς μας σχέσεις είναι τόσο βαθιές και σημαντικές για τον κάθε ένα από εμάς και πρέπει να δούμε τις Βάσεις σε αυτό το πλαίσιο," πρόσθεσε.
Κύπρος-Βρετανία
Ερωτηθείς για τις σχέσεις Κύπρου-Βρετανίας, αναφέρθηκε στις ανθρώπινες σχέσεις και τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες, λέγοντας ότι είναι "πολύ βαθιές και εξαιρετικά στενές".
Αναγνώρισε παράλληλα ότι κάποιες περίοδοι της ιστορίας είναι "άσχημες", λέγοντας ότι αυτό δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στις καλές διμερείς σχέσεις.
Είπε ακόμα ότι η Κύπρος είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος και εξέφρασε την ελπίδα να ενισχυθούν περαιτέρω οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.
Αναφέρθηκε επίσης και στη βοήθεια που προσφέρει το Λονδίνο στη Λευκωσία για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι τη βδομάδα 22-26 Σεπτεμβρίου βρίσκονται στην Κύπρο Βρετανοί εμπειρογνώμονες του National School of Government.
Αυτό, τόνισε, αντικατοπτρίζει τις στενές διμερείς σχέσεις και αποτελεί ένα παράδειγμα του πώς οι ανθρώπινες σχέσεις δουλεύουν. "Επιπλέον εργαζόμαστε μαζί στην καταπολέμηση του εγκλήματος και την επίλυση διαφορών επί εμπορικών θεμάτων ενώ υπάρχει και συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων αστυνομίας", πρόσθεσε.
Για την οικονομία
Κληθείς να πει κατά πόσο οι εισηγήσεις των Βρετανών εμπειρογνωμόνων εισακούονται και εφαρμόζονται, ο κ. Τοντ επαίνεσε τους Κύπριους για την προσέγγισή τους στην αντιμετώπιση της κρίσης.
"Οι Κύπριοι και η κοινωνία γενικά έχουν επιδείξει μια ικανότητα να ανταποκρίνονται στη μεταρρύθμιση και αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα," είπε στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια αποδοχή στην Κύπρο ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για οικονομική ανάκαμψη, κάτι που η οικονομική κρίση έχει αναδείξει.
Σε άλλη ερώτηση για την ΕΕ, είπε ότι πρέπει "να δούμε τους εαυτούς μας στον 21ον αιώνα ως εταίροι. Έχουμε κοινές απόψεις στην ΕΕ, κοινό όραμα για το πού πρέπει να οδηγηθεί η ΕΕ, και οι σχέσεις μας στην ΕΕ μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω."
Η ΕΕ είναι μια επιτυχημένη ένωση για χρόνια τώρα σε διάφορους τομείς, είπε, ωστόσο θεωρούμε ότι πρέπει να εξελιχθεί και να επικεντρωθεί σε θέματα που θα κάνουν τους πολίτες της πιο ασφαλείς, να προωθήσει περαιτέρω την ευημερία και να ανταποκριθεί καλύτερα στην ανάγκη του κόσμου να αισθάνεται ότι η ΕΕ είναι πιο δημοκρατική και πιο αποτελεσματική.
"Θέλουμε μια ΕΕ πιο ευέλικτη, πιο ανταγωνιστική, πιο ισχυρή, με τη διαφορετικότητα που υπάρχει, και μια Ένωση που θα σέβεται τα κράτη μέλη της και το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι είναι εθνικοί ψηφοφόροι," είπε.
Απευθύνοντας το προσωπικό του μήνυμα, είπε ότι επιθυμεί να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις, να αναπτύξει περαιτέρω τις ανθρώπινες σχέσεις αλλά και τις σχέσεις σε άλλους τομείς, όπως ενίσχυση των εμπορικών, εκπαιδευτικών και άλλων σχέσεων.
πηγη ΠΟΛΙΤΗΣ
Διαβάστε επίσης