Ν. Αναστασιάδης: Κατηγόρησε την Τουρκία για «δυο μέτρα και δυο σταθμά»

«Ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού θα ήταν η υιοθέτηση της συνολικής μου πρότασης για τολμηρά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, προσθέτοντας:
4'

«Τα μέτρα θα δημιουργούσαν μια κατάσταση όπου όλα τα εμπλεκόμενα μέρη κερδίζουν και που θα βοηθούσαν να οικοδομηθεί αμοιβαία κατανόηση, εμπιστοσύνη και καλή θέληση, και συνεπώς να λειτουργήσουν ως καταλύτης στη συνεχιζόμενη διαπραγματευτική διαδικασία. Αναμένουμε, επίσης, την ειλικρινή συνεργασία από την Τουρκία στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων», προσέθεσε.

Ο κ. Αναστασιάδης κατηγόρησε την ηγεσία της Τουρκίας «για δυο μέτρα και δυο σταθμά» στην εφαρμογή του διεθνούς νόμου, όταν αναφέρεται στην ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης και στους «παράνομους οικισμούς». Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος της Κύπρου υπογράμμισε ότι η Άγκυρα «για όσα κατηγορεί τους άλλους, κάνει τα ίδια», προσθέτοντας ότι ας δώσει το «καλό παράδειγμα» με την επίλυση του Κυπριακού.

Απαντώντας σε διάφορες ερωτήσεις, ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «οι προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού επαφίενται στην επίδειξη καλής θέλησης των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας», προσθέτοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα», και πως «το Κυπριακό έμεινε άλυτο για αρκετό χρόνο». Ο κ. Αναστασιάδης έκανε αναφορά στα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), κυρίως για την Αμμόχωστο και το λιμάνι της, ενώ σε ερώτηση σχετική με την υποψηφιότητα της Τουρκίας για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διετία 2015-2016 δεν θέλησε να σχολιάσει, σημειώνοντας ότι αποτελεί επιλογή της κάθε χώρας τι θα ψηφίσει στη ΓΣ.

Σε ερώτηση για τη στάση της Ουάσιγκτον στο Κυπριακό και αν πρόκειται «να πιέσουν» την Άγκυρα, διατύπωσε την άποψη ότι «οι Αμερικανοί ήδη το έχουν κάνει και αν χρειαστεί θα το πράξουν ξανά και στο μέλλον».

Ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε, επίσης, πως «κανένας δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος» για την προοπτική λύσης του Κυπριακού και ότι «όλα εξαρτώνται από την καλή θέληση και την ειλικρινή βούληση των Τουρκοκυπρίων, της Τουρκίας, αν είναι έτοιμοι και το εννοούν για λύση». Εξέφρασε δε τη σιγουριά του ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε λύση το συντομότερο» και σημείωσε πως «το πιο σημαντικό είναι να δεσμευθούμε σ' αυτά που έχουμε συμφωνήσει και να είμαστε εποικοδομητικοί στα θέματα ανησυχίας των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Στην αρχική του τοποθέτηση και αναφερόμενος στις επαφές του στον ΟΗΕ είπε ότι «πάνω από όλα, για άλλη μια φορά τόνισα ότι για μένα υπάρχει μόνο ένα σχέδιο και ένας στόχος: να επανενώσουμε την Κύπρο και τον λαό της, να αποκαταστήσουμε τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους πολίτες της και να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική λειτουργία της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ. Αυτό που περισσότερο επείγει είναι η επίδειξη πραγματικής πολιτικής βούλησης από τους συμπατριώτες μας, για να διαπραγματευτούν με καλή πίστη, και από την Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης, όχι μόνο στη θεωρία και τη ρητορική, αλλά με πρακτικές και ουσιαστικές ενέργειες».

Ακόμη ανέφερε ότι «η φετινή Γενική Συνέλευση λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας και αστάθειας, αφού δεν έχουμε ικανοποιητικά αντιμετωπίσει νέες και μακρόχρονες απειλές, που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη διεθνή νομιμότητα, όπως είναι η τρομοκρατία, η προσάρτηση εδαφών μέσω παράνομης χρήσης βίας, ο θρησκευτικός φανατισμός και ο βίαιος εκτοπισμός εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτό που είναι περισσότερο ανησυχητικό είναι ότι τους τελευταίους μήνες, ο βαθμός και ο αντίκτυπος αυτών των προκλήσεων έχουν εντατικοποιηθεί σε βάρος ανθρώπινων ζωών, της ατομικής και της συλλογικής κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας και εν τέλει της περιφερειακής και διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Ένα σημείο αναφοράς είναι όλα αυτά τα οποία παρακολουθούμε στον Λίβανο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση του ISIS και τη διάπραξη ανείπωτων θηριωδιών, που δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους ή παθητικούς».

Διαβάστε επίσης:

Έρογλου: Το μόνο κοινό Ε/κ-Τ/κ είναι ότι ζουν στο ίδιο νησί