BBC: Ρεπορτάζ για το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου
Η δημοσιογράφος, Φιόνα Χιλ, μίλησε, μεταξύ άλλων, με την 69χρονη Μαρία Γεωργιάδου, η οποία έχασε σχεδόν όλη την οικογένειά της στην τουρκική εισβολή, ενώ τον Αύγουστο του 1974 είδε τα ονόματά τους σε λίστα νεκρών που είχε δημοσιευθεί σε εφημερίδα, χωρίς ακόμη να έχουν εντοπιστεί. Το ρεπορτάζ αναφέρεται και στην Επιτροπή για τους Αγνοούμενους, περιγράφοντας τον ρόλο και τον τρόπο εργασίας της. Σημειώνει, δε, ότι από το 2007 έχουν εντοπιστεί, ταυτοποιηθεί και επιστραφεί στους συγγενείς τους, λείψανα 571 ανθρώπων.
«Είναι σαν κάτι να λείπει. Για πολύ καιρό περίμενα ένα χτύπημα στην πόρτα, να μπουν εκείνοι. Τώρα θέλω, απλώς, να είναι σε ένα συγκεκριμένο μέρος, όπου θα μπορώ να πηγαίνω και να αφήνω λίγα λουλούδια» λέει η κ. Γεωργιάδου στο BBC.
Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Επιτροπή Πολ- Ανρί Αρνί δηλώνει ότι είναι φυσιολογικό που η όλη διαδικασία παίρνει πολύ χρόνο.
Σε ό,τι αφορά το εργαστήριο που αξιοποιείται στο Σαράγεβο, αναφέρεται ότι εξειδικεύεται στην απόσπαση DNA από δείγματα οστών και τη σύγκρισή τους με γενετικό υλικό από ζώντες συγγενείς. Το εργαστήριο λειτούργησε το 1996, μετά τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία που δημιούργησε 40.000 αγνοούμενους.
Διαβάστε επίσης