Ν.Χριστοδουλίδης: Κρίσιμη η 20η Οκτωβρίου για ΑΟΖ – Κυπριακό

Ορόσημο για τις αποφάσεις της ε/κ πλευράς αποτελεί η 20η Οκτωβρίου. Εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με την επίμαχη τουρκική οδηγία το Μπαρμπαρός θα αρχίσει σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
2'

Την ίδια μέρα, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για επανεξέταση των δεδομένων. Ενδεικτικά της όλης κατάστασης είναι τα όσα δήλωσε στην τ/κ εφημερίδα Χαβαντίς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξη του στην τ/κ εφημερίδα «Χαβαντίς» έστειλε το μήνυμα ότι δεν μπορούν να διεξάγονται διαπραγματεύσεις υπό το κλίμα απειλών και εκφοβισμών.

Περιγράφει, επίσης, τον τρόπο αναστροφής του κλίματος που έχει δημιουργηθεί μετά τη νέα τουρκική πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία συνιστά κατάφορη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς υπό ποιες προϋποθέσεις η ε/κ πλευρά θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, έδωσε την εξής απάντηση: «Δίνουμε χρόνο σε όλους τους ενδιαφερομένους να πείσουν την Τουρκία ν' αναθεωρήσει την απόφασή της, να σεβαστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη και ν' αποφεύγει ενέργειες που θα δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις. Θα επανεξετάσουμε τη στάση μας αναλόγως των εξελίξεων προς αυτήν την κατεύθυνση».

Η αναστολή της συμμετοχής της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες υπήρξε μια πολύ δύσκολη απόφαση αναφέρει, όμως, εξηγεί ότι, υπό τη διαμορφωθείσα κατάσταση, ήταν άκρως επιβεβλημένη.

«Εναπόκειται στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας και την Τουρκία να εμπλακούν εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις για επίτευξη λύσης το συντομότερο, αντί να δημιουργούν έλλειψη εμπιστοσύνης μ' ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε σε κλίμα διαρκών απειλών και εκφοβισμών».

Πάντως, σε περίπτωση που μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, ημέρα ενεργοποίησης της τουρκικής navtex-απειλής για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία δεν αναθεωρήσει την απόφασή της, τότε η συγκεκριμένη μέρα καθίσταται ιδιαιτέρως κρίσιμη.

Αναμένεται να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για επανεξέταση της όλης κατάστασης και λήψη αποφάσεων για τα επόμενα βήματα.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα της Κύπρου στους πόρους της