Συγκίνηση στην παράδοση του επιδιορθωμένου Αγ. Νικολάου

Σε κλίμα συγκίνησης παραδόθηκε την Τετάρτη στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο κατεχόμενο Συριανοχώρι, μετά την ολοκλήρωση των έκτακτων εργασιών για τη διάσωση του ναού.

Συγκίνηση στην παράδοση του επιδιορθωμένου Αγ. Νικολάου
5'

Παρόντες στην τελετή ήταν κάτοικοι του χωριού, που έφτασαν στο κατεχόμενο χωριό τους από τη Λευκωσία, τα μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής, αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΕ και ξένοι Πρέσβεις.

Οι επείγουσες εργασίες συντήρησης του ναού ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2014 και ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο, ενώ το συνολικό κόστος ανήλθε σε 129 χιλιάδες ευρώ περίπου.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε πλήρως από την ΕΕ, από τη δεύτερη φάση του προγράμματος για στήριξη των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς μεγάλης σημασίας για την Κύπρο, που υλοποιείται από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών - Συνεταιρισμός για το Μέλλον (UNDP-PFF).

Μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης, ο Ε/κ Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκης Χατζηδημητρίου, αναφέρθηκε στη σημασία του έργου, λέγοντας πως αν η επέμβαση της Τεχνικής Επιτροπής είχε αργήσει λίγο, τότε δεν θα μιλούσαμε σήμερα για ένα μνημείο, αλλά για ένα ερείπιο.

Όπως είπε, η υλοποίηση του έργου αποδεικνύει το σημαντικό ρόλο της Τεχνικής Επιτροπής, καθώς οι επείγουσες εργασίες έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μελών της, Ε/κ και Τ/κ, που το έθεσαν ανάμεσα στις προτεραιότητες της Επιτροπής.

Συνέχισε, λέγοντας ότι τα έμπρακτα αποτελέσματα του έργου της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά καθίστανται εφικτά λόγω της απόφασης των ηγετών των δύο κοινοτήτων να θέσουν τις Τεχνικές Επιτροπές κάτω από την άμεση επίβλεψή τους.

«Εμείς, ως μέλη της Επιτροπής, δικαιούμαστε να πούμε ότι με το να προσεγγίζουμε ο ένας τον άλλο με πίστη και συνεργασία, καταφέραμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των ηγετών και του λαού επίσης, που θέλουν να μεταδώσουμε στα παιδιά μας την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου» είπε.

Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι πέραν των 20 έργων έχουν ολοκληρωθεί ή είναι σε εξέλιξη, μεταξύ των οποίων ο Πύργος του Οθέλλου, το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα και το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στη Μύρτου.

Από την πλευρά του ο Τ/κ Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Αλί Τουντζάι εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παράδοση ενός ακόμη έργου και είπε ότι μετά από έξι χρόνια έντονων συζητήσεων και δουλειάς, «δρέπουμε τους καρπούς των προσπαθειών μας».

Είπε ότι κατά τους επόμενους μήνες αναμένεται η ολοκλήρωση των έργων που αφορούν τα τζαμιά σε Δένεια, Ευρέτου και Τσερκέζοι, τα Λουτρά στην Κάτω Πάφο, καθώς και η εκκλησία του Αγίου Αυξεντίου στην Κώμη Κεπήρ.

«Ως Τεχνική Επιτροπή εργαζόμαστε για να φέρουμε εις πέρας το έργο που μας ανατέθηκε από τους ηγέτες των δύο πλευρών», είπε.

Πρόσθεσε ότι το σημαντικότερο επίτευγμα της Τεχνικής Επιτροπής είναι η εμπιστοσύνη που αναπτύχθηκε μεταξύ των μελών της. Μόνο μέσω της εκατέρωθεν αναγνώρισης και του σεβασμού της ύπαρξης, των αξιών και της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι Ε/κ και οι Τ/κ μπορούν να επωφεληθούν και να προοδεύσουν σε ένα περιβάλλον ειρήνης, κατέληξε ο κ. Τουντζάι.

Μιλώντας εκ μέρους του UNDP, η Tiziana Zennaro ανέφερε ότι η Κύπρος διέρχεται μια περίοδο ανάληψης από κοινού της ευθύνης έναντι της πολιτιστικής της κληρονομιάς, την ίδια στιγμή που σε κάποια άλλα σημεία του πλανήτη καταστρέφονται εκκλησίες, τζαμιά και συναγωγές.

Είπε ότι η συντήρηση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου είναι ένα απτό παράδειγμα για τα αποτελέσματα του διαλόγου, «ένα παράδειγμα για το οποίο αξίζει να είμαστε περήφανοι».

Την Κομισιόν εκπροσώπησε η Michaela Di Bucci, η οποία ανέφερε ότι από το 2012 δαπανήθηκαν 5,3 εκ. ευρώ για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο, ενώ είπε ότι σύντομα, το Δεκέμβριο, θα αποφασιστεί η συνέχιση της χρηματοδότησης.

«Βρισκόμαστε εδώ διότι είμαστε μέρος της κοινής προσπάθειας για διατήρηση του πολιτιστικού πλούτου αυτού του νησιού» είπε και πρόσθεσε ότι η στήριξη παρέχεται τόσο μέσω της χρηματοδότησης όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Μετά το πέρας της τελετής, τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής, οι αξιωματούχοι των ΗΕ και της ΕΕ, καθώς και οι Πρέσβεις της Σλοβακίας, της Ισπανίας και της Βουλγαρίας πότισαν συμβολικά ελαιόδεντρα που βρίσκονται στον περίβολο της εκκλησίας, ενώ έκαναν και τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας.

Τα έκτακτα έργα συντήρησης στον Άγιο Νικόλαο στο Συριανοχώρι περιελάμβαναν μεταξύ άλλων την απομάκρυνση μπάζων και βλάστησης από το κτίριο και την αυλή, την αποκατάσταση των ρωγμών στις αψίδες, καθώς και την επιδιόρθωση της οροφής, των τοίχων, του θόλου και του γείσου που κινδύνευαν με κατάρρευση. Επίσης κατέστη δυνατή και η αποκατάσταση των αυθεντικών πορτόφυλλων της δυτικής εισόδου, ενώ επιδιορθώθηκαν το κωδωνοστάσιο και ο γυναικωνίτης.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου χτίστηκε πιθανότατα κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο, ενώ το αρχικό κτίριο πιθανότατα ανακαινίσθηκε κατά τον 19ο αιώνα.

Πηγή ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης

Στο Μιλάνο ο Nίκος Αναστασιάδης

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή